2014 inledde landstinget en länsövergripande satsning vars främsta syfte är att minska dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar. "Sörmlands hälsoprogram" ses även som en hörnsten i ambitionen att Sörmland ska vara Sveriges friskaste län 2025.
Programmet riktar sig alla länsbor som fyller 40, 50 respektive 60 år. I år inbjuds således alla länsbor födda 1957, 1967 och 1977.
Sedan 2014 har drygt 30 000 personer fått erbjudande om en gratis undersökning av bland annat blodtryck, blodfetter, blodsocker samt ett samtal kring upplevd hälsa och levnadsvanor.
Tidningens granskning visar att andelen sörmlänningar som nappat på erbjudandet legat över 50 procent årligen, sedan starten.
Agota Puskas är folkhälsoplanerare med samordningsansvar för hälsoprogrammet i Sörmland. Hon säger att andelen deltagare, 55 procent 2016, får ses som godkänt.
‒Vi ligger relativt högt jämfört med många andra landsting som har liknande satsningar. Målet är att alla sörmlänningar ska delta men det tar nog lite tid att etablera programmet.
I samband med att deltagarna blir undersökta får de också besvara en enkät. Den består av ett 60-tal frågor kring hur man upplever sitt hälsoläge, sin livskvalitet och hur man har det med sömn, socialt nätverk, arbete, alkohol, tobak, motion, bostadssituation, matvanor med mera.
‒Tanken är att deltagarna ska bli medvetna om sina levnadsvanor och vad de kan leda till, samt att motivera deltagaren till att göra förändringar om det behövs.
Är inte Sörmlänningarna medvetna om hur de mår och vad de borde göra mer och mindre av?
‒Det är väldigt olika och det är en sak att vara medveten, en annan att göra förändringar. Många som exempelvis har högt blodtryck vet inte om det och har inga symtom. Och först när man blir medveten kan man påbörja en förändring eller få hjälp, säger Agota Puskas.
Startåret 2014 låg deltagandet på 51 procent och efter en liten ökning året efter stannade andelen på 55 procent 2016. Av Sörmlandskommunerna når tre inte 50-procentigt deltagande: Strängnäs Gnesta och Trosa.
Högst deltagande har man i Flen, Eskilstuna och Nyköping med över 60 procent.
Hur ska man få fler att delta?
‒Vi försöker sprida information så att folk vet vad det handlar om när man får kallelsen. Ju fler som deltar, desto fler kan sprida informationen vidare till släkt och vänner så att de också kan tänka sig att delta.
Cirka 40 procent av besöken utmynnar i ytterligare insatser i form av bland annat uppföljande provtagning, återbesök hos distriktssköterska, läkarbesök eller glukosbelastning.
‒Andra exempel är remiss till dietist, diabetessjuksköterska eller hjälp med rökavvänjning.
Gör programmet skillnad?
‒Ja, det tror vi. Det är ett systematiskt och långsiktigt arbete och det är nog lite för tidigt att dra långt gångna slutsatser och se några tydliga resultat.
I fjol kostade hälsoprogrammet landstinget 7,6 miljoner kronor.