Under rubriken Fejkad mat eller äkta vara talade Nilsson till en uppenbart matintresserad publik.
Visste ni att det finns 316 livsmedelstillsatser som är tillåtna i Sverige och inom EU. Tillverkaren kan välja att använda E-numret eller skriva ut ämnets namn.
I boken presenteras samtliga med namn, funktion, framställning, användningsområde och kända hälsorisker.
Ett exempel:
Erytrosin, färgämne som ger röd kulör, syntetiskt framställt, används i cocktailbär och inlagda körsbär, misstänks kunna vara cancerframkallande.
Förutom ett kritiskt granskande av livsmedelsbranschen innehåller boken också en Sverige-guide till 100 genuina matproducenter över hela landet.
I Sörmland nämns Fastmyra gårdsprodukter i Stjärnhov, Jürss mejeri i Flen, Warbro kvarn i Sköldinge samt Bondens egen marknad i Mariefred.
Mats-Eric Nilsson har arbetat som nyhetsjournalist i 30 år och är redaktionschef och matkrönikör i Svenska Dagbladet. Efter den Hemliga kocken har han också skrivit Äkta vara.
Tillsammans har böckerna sålts i hela 250 000 exemplar.