Han bytte kläder mot tobak

Det har sina fördelar att vara "urinvånare" i en mindre ort. Knut "Knoppen" Assermark har bott i Vingåker i hela sitt liv och han både känner många och är känd själv.

Övrigt2013-01-05 06:13

Har man bott på samma ort hela livet kommer till exempel vykorten fram även om adressaten nämns med "Tobacko el knoppe, mitt emot Perssons färghandel i Vingåker". Ett annat exempel är vykortet som skickades till mottagaren "Till han som förut jobbade hos Jansson, men som nu har tobaksaffären mitt emot Roséns färghandel".

Knut Assermark fyller 90 år den 5 januari. Av tio syskon har han bara en två år äldre bror kvar.

Han bor i samma kvarter som han växte upp. En liten avstickare har han gjort – till Skolgatan på Söder i Vingåker. Men längst har han bott vid Norra Torggatan. I hyreshuset han nu bor i har han och makan Britta bott i tre av lägenheterna. Det började med ett rum och kök, sedan två rum och kök och nu bor Knut i en trea. Han stortrivs här, men är ensamstående sedan makan Britta gick bort år 2011.

– Jag bor centralt och bra. Min dotter hjälper mig att handla. Men annars klarar jag mig själv.

Det är ett gäng på "fyra gubbar" som håller ihop. Av veckans dagar är tre inbokade för aktiviteter. På söndagarna är det underhållning och fika på Café Humlan. Knut och de andra turas om att bjuda hem gänget på kortspel varje fredag. På måndagarna träffas de i en möteslokal på Storgatan.

– Då är det ett 20-tal gubbar och tanter som spelar priffe, plump och så ett bingospel som jag själv har hittat på.

År 1988 gick Knut Assermark i pension. Han hade då hunnit jobba i klädaffären "Jansons" i 34 år, åren 1937–1971.

– Jag började som springpojke och slutade som avdelningsföreståndare. Då affären skulle flyttas slutade jag och fick dagen efter jobb på Krutfabriken. Där stannade jag i två år och en månad.

– En dag fick jag se en annons i Katrineholms-Kuriren. "Tobaksaffär säljes", stod det. Det var Josef Divis som skulle sälja. Jag ringde honom. "Kom hit när du har slutat", sa Josef. Det gjorde jag och då frågade han om jag hade kontanter. Det hade jag inte. Josef Divis gjorde i ordning en inventarielista och jag gick till SE Banken för att låna pengar. När jag kom tillbaka berättade jag att jag hade fått lån. Men när Divis fick reda på att pengarna skulle komma från den banken vägrade han att ta emot dem. "Du får gå till Sparbanken i stället", sa han.

Knut fick annullera lånet och gå till den bank tobakshandlare Divis ville. Året var 1973 och Knut och Britta arbetade sedan i samma lokal tills skräddarbarackerna revs på 1980-talet. Därefter flyttades tobakshandeln till Köpmangatan och ATG togs in i butiken. Med det kom kravet på söndagsöppet. Då fick det räcka, tyckte både Knut och Britta och sålde affären 1988.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om