Första gången som Carl-Gustav Carlson steg in på Eskilstuna-Kuriren var han 17 år. Det var ett år efter krigsslutet och han hade fått jobb på tidningens annonstjänst, som då bara hade några år på nacken.
För den 17-åring som stegade in på annonsavdelningen väntade så småningom närmare 20 år som vd på tidningen. Men 1946 var de åren fortfarande långt fram i tiden.
– När jag kom till Eskilstuna-Kuriren var jag ju långt ifrån Selander. Han var närmare 60 år, en väldigt kraftfull person. Och han hade ett civilkurage som jag noterade redan i unga år, säger CG Carlson.
På tidningen jobbade en chefredaktör som hade vägrat anpassa sig till pressfrihetens inskränkningar under kriget, J A Selander. Kravet från staten var tydligt: pressen skulle rätta sig efter regeringens hållning i kriget och inte publicera artiklar som kunde provocera tyskarna. J A Selander var av en annan uppfattning kring sitt uppdrag som publicist.
– Hans engagemang mot nazisterna gjorde att tidningen blev beslagtagen flera gånger, det är ett tecken på hans oräddhet. När han hade en idé var han fantastisk. Han var väldigt engagerad i politiska frågor.
Himlen är hög utanför fönstret den här oktoberförmiddagen när CG Karlsson många år senare tar emot hemma på Strandgatan i Eskilstuna. På andra sidan Eskilstunaån pågår det sista arbetet med att lysa upp J A Selanders gata med några av hans citat.
I porten härintill på Strandgatan bodde Selander.
– Han var väldigt hjärtlig samtidigt, på nästan alla bilder på honom så ler han. Vi bodde i de här kvarteren när barnen växte upp och ibland mötte vi J A i Stadsparken. Då skulle han stanna och klappa barnen på huvudet och bjuda på glass.
CG Carlson plockar fram en tidning från Eskilstuna-Kurirens 100-årsjubileum. J A Selanders porträtt blickar bestämt mot läsaren på framsidan.
– Han var renlärig, alkohol var bannlyst. Och så gillade han allt som hade med tävlingar att göra. Med åren så var jag med honom på fotboll då och då. Han var väldigt sportintresserad och var ofta på Tunavallen och tittade på IFK, då fick man följa med J A och göra honom sällskap.
De jobbade ihop fram till 1963 när J A Selander gick i pension.
För CG Carlson del väntade då ytterligare 28 år på tidningen. Från 1972 och fram till pensionen 1991 var CG Carlson Eskilstuna-Kurirens vd.
– En av mina höjdpunkter från tidningen var 100-årsjubileet 1990, vi hade säkert hundra arrangemang runt om i länet det året. Nya tryckeriet som invigdes 1991 var också stort. Det var speciella år det där.