I Auktionssommar tävlar två par mot varandra om vem som kan ropa hem de bästa fynden under en auktion med en budget på 4000 kronor var. Programmet, som sänds i SVT, har blivit en succé och hade över en miljon tittare förra avsnittet. Kommande avsnitt spelades in på torpet Lövsätter, mellan Malmköping och Eskilstuna, där antikhandlaren och auktionsförrättaren Anders Bohm arrangerar flera auktioner varje sommar.
‒De hörde av sig från TV hösten innan och ville spela in ett avsnitt hos oss på Lövsätter. De var på plats en hel dag och det var väldigt många som var med och arbetade med inspelnigen, säger Anders Bohm som drivit antikhandel i Malmköping sedan 1971 och arrangerat auktioner nästan lika länge.
Blev du ombedd att ta i lite extra eller spela med i din roll som auktionerare för att få till ett bra program?
‒Nej du, jag ledde auktionen som jag alltid gör och hann inte med att märka av så mycket av själva inspelningen. Efteråt har dock flera av mina anställda påpekat att jag var ovanligt snäll och vänlig mot folk den där dagen.
När Anders Bohm håller auktion är det uteslutande gammaldags varianter det handlar om och auktionsgodset består främst av dödsbon, avflyttningar och föremål från skilsmässor. En och annan gårdsauktion, där hela bohag med inventarier säljs av, blir det också då och då.
‒I oktober i år har jag varit verksam i branschen i 50 år och jag kan nog lova att någon nätauktion kommer jag aldrig hålla, säger han.
Anders Bohm tycker att en bra auktion ska innehålla grejer som passar många, men han upplever att kunskapen om olika föremål har mattats av på senare år.
Varför tror du att auktionsprogram på TV är så poppis?
‒Jag tror att folk mest är nyfikna på vad saker och ting kan vara värda. Det kan dock bli lite väl mycket aha-känsla i rutan emellanåt.
Vad är det för trender i vad folk är ute efter när de går på aktion?
‒För bara några år sedan skulle alla ha svensk allmoge. Det är helt ute nu. Om jag för fem år sedan hade teakmöbler av dansk design, som skulle gå under klubban, så stod ju folk och tittade på varandra som vilsna abborrar. Det har däremot blivit väldigt hett på senare år. Nu ska alla ropa in teakprylar.
Hur ska en nybörjare agera för att nå framgång vid en auktion?
‒Ovana auktionsbesökare ska titta hur mycket pengar de har i plånboken och bara bjuda på det de verkligen tycker om. Annars måste de vara proffs eller samlare och veta att: den där saken är värd 12000 kronor och här har jag chans att köpa den för 4000 kronor.
Går du själv på auktioner?
‒Ja, absolut och då går jag främst på Eskilstuna auktionsverk. Jag besöker däremot nästan aldrig på loppisar och har nog aldrig gjort några riktiga loppisfynd.
Har du gjort några egna auktionsfynd som du är extra nöjd med?
‒Jo du, ett och annat har det blivit genom åren. Men de är för bra så de törs jag inte berätta om.
Du är 71 år och i höst har du varit verksam som egen företagare i antikbranschen i 50 år. Känns det som att du går i mål då och vill börja tänka på refrängen?
‒Det vore nog uppskattat av min kära sambo, men jag har samtidigt väldigt svårt att sluta köpa saker. Jag har ett ganska stort lager med prylar och det kommer nog tyvärr räcka ganska länge även om jag börjar göra mig av med en del.
Fjärde avsnittet av Auktionssommar med Anders Bohm sänds i SVT1 på tisdag klockan 20.00 och i SVT Play.