Han skapar konsten i Talltullen

Besökare i Katrineholm ska välkomnas med blomster inte bara på Lövåsen utan också i Talltullen. Niklas Mulari, Blåklockas skapare, har fått uppdraget att smycka Talltullen. "Det lilla är det stora" tar avstamp i kraften hos ett barn.

Niklas Mulari berättar om sina tankar kring verket för Kenneth Åström, vikarierande chef för konst och kultur på Ängeln och Cecilia Björk (S), ordförande i kultur- och turismnämnden och juryns ordförande.

Niklas Mulari berättar om sina tankar kring verket för Kenneth Åström, vikarierande chef för konst och kultur på Ängeln och Cecilia Björk (S), ordförande i kultur- och turismnämnden och juryns ordförande.

Foto:

Övrigt2017-05-25 14:10

Tre konstnärer bjöds in att skissa på utsmyckningen av snart ombyggda trafikplats Talltullen. Förslagen anonymiserades i juryns arbete.

Så småningom föll valet på verket "Det lilla är det stora" och det skulle visa sig att konstnären är Torshällabon Niklas Mulari. Samma konstnär skapade 2009 den populära Blåklocka i Lövåsenrondellen.

Nu ser Mulari fram emot att förstärka den kommande grönskan i trafikplats Talltullen med en kombination av fantasi, verklighet och kontraster.

‒Och jag hoppas kunna hålla ihop verket med Blåklocka, säger han.

‒Konstverket i Talltullen ska förgylla infarten till stan. Det är en viktig infart, säger Kenneth Åström, vikarierande chef för konst och kultur på Ängeln.

"Det lilla är det stora" är två verk i ett, som ska placeras i de båda rondellerna i cirkulationsplatserna och som får belysning så att de blir blickfång dygnet runt. Den gemensamma nämnaren är blommor.

En skulptur av ett fem meter högt barn i borstad aluminium ska välkomna besökare från Nyköpingshållet med en utsträckt arm som håller i en tulpan. Blomman får färg och blir en kontrast till skulpturens lite kantiga former.

‒Barnet symboliserar kraft, nyfikenhet och utveckling, säger Niklas Mulari som i sitt skissarbete har haft en utmaning i att tänka sig inte bara hur konstverket ska se ut, utan också hur Talltullen ska se ut efter ombyggnaden.

‒Det finns ingen färdig plats.

I den andra rondellen blir det också växtkraft men i form av en kvist med körsbärsblommor. Några är på väg att slå ut och en är utslagen. Den skulpturen blir tre meter hög och fyra meter bred.

Blommorna kommer att komplettera de körsbärsträd som ska planteras på trafikplatsen och fortsätta blomma året om när träden har blommat över, konstaterar juryns ordförande, kultur- och fritidsnämndens ordförande Cecilia Björk (S).

Hon berättar att konstverket kommer att finansieras genom de 400000 kronor som finns avsatta för offentlig konst varje år samt att nämnden kommer att begära ett tilläggsanslag i budgeten för 2018.

Arbetet med "Det lilla är det stora" kommer att ske i nära samarbete med teknik- och servicenämnden så att verket kommer till sin rätt i rondellerna.

Niklas Mulari har tagit fram sitt vinnande förslag med kommunens förslag till ledord i åtanke: liv, lust, sinnlighet, lekfullhet och skönhet. Han har också haft i uppdrag att ta hänsyn till trafiksäkerhetsfrågan i cirkulationsplatserna. Juryn har som sagt inte känt till konstnärerna bakom förslagen som den hade att ta ställning till.

‒Juryn diskuterade väldigt mycket: vad är det som slår an? Vad är det som krävs för att det ska bli en bra och spännande utsmyckning? säger Cecilia Björk som ser fram emot det färdiga resultatet av Niklas Mularis arbete och som är glad över juryns val.

‒Vi är mycket nöjda.

Utsmyckningen

I juryn som har utsett det vinnande förslaget för trafikplats Talltullen har Cecilia Björk, kultur- och fritidsnämndens ordförande, Lars-Herman Larsson, tf chef för samhällsbyggnadsförvaltningen samt kultur- och fritidsförvaltningens chef P-O Millberg ingått.

Ombyggnationen av trafikplats Talltullen ska vara klar i höst, varefter det ska till planteringar. Konstverket ska invigas i juni nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!