Men lika mycket som han gläds så står han inför en fortsatt utmaning. Även om det i dag finns 2200 språkvänner i Eskilstuna så är vännerna fortfarande inte tillräckligt många för att täcka behovet av nya.
‒Vi har en kö på över hundra flyktingar som gärna skulle vilja ha en språkvän, säger Rabie Aldeeb.
Så även om ansökningarna fortsätter att komma in i en ganska strid ström så är behovet lite större än tillgången.
‒Vi har olika kampanjer och vi är ute och raggar folk hela tiden. Samtidigt vet vi att alla säkert inte känner till att de kan bli kompis med en nyanländ.
När verksamheten startade i Eskilstuna för tio år sedan fanns det goda exempel från ungefär 30 föreningar runt om i landet som redan startat sitt matchande av språkvänner.
‒I Eskilstuna kunde vi lägga beslag på alla goda exempel från alla dessa föreningar.
Sedan dess har man i Eskilstuna varit med och hjälpt över hundra nya föreningar runt om i landet att komma i gång i sina respektive hemkommuner. Och Rabie Aldeeb själv är inte bara integrationssamordnare i Eskilstuna utan även nationell samordnare för språkvänner i hela Sverige.
Vad han gärna vill lyfta fram är att språkvänner ingalunda enbart riktar sig till nyanlända flyktingar utan lika mycket till alla slags nyanlända.
‒Jag har exempelvis läkare från Tyskland och Italien som just har anmält att de gärna vill hitta en språkvän.
Risken är förstås stor att lite kunskaper i medicin och kanske även lite fotboll är bra att ha med sig i det egna bagaget om man nu vill försöka matcha mot en läkare Tyskland och en från Italien. Men man vet aldrig vilka fritidsintressen eller vilken sorts hobby som dessa brinner lite extra för. Det får man bara reda på om man själv skickar in en anmälan att man är beredd att ta sig an en språkvän.
Firandet av språkvännernas 10-årsjubileum sammanfaller med årets internationella matmarknad som startar på Fristadstorget i dag.