Det visar en färsk undersökning från Fastighetsägarna som synat handeln i sju städer av Eskilstunas storlek. Rapporten belyser hur handeln i stadskärnorna har utvecklats under tre år. I de flesta städer minskar stadskärnornas betydelse som handelsplats. Eskilstuna är inget undantag, snarare tvärtom. Här har utvecklingen varit sämre än på andra orter.
Ser man på dagligvaruhandeln i centrum så har handeln med dessa varor minskat med 25 procent på tre år. Hela detaljhandeln i city har enligt rapporten minskat med åtta procent.
— Det ser vi inte i någon annan stad. Det här är inte bra för Eskilstuna, säger Andreas Sjöberg, marknadsområdeschef hos Fastighetsägarna.
Han menar att den negativa utvecklingen beror på flera faktorer. Bland annat bor det i centrala Eskilstuna relativt få personer i jämförelse med andra städer. Handeln i city hämmas också, enligt Sjöberg, av att många fina lägen är upptagna av banker, studieförbund eller myndigheter. Till det kommer också att delar av centrala staden är i behov av upprustning.
— Det är bra att kommunen satsar på Fristadstorget. Men det behövs mer och har här måste både fastighetsägare och handlare samarbeta, säger han.
Isabel Gölles är centrumutvecklare och vd hos Eskilstuna innerstad. Hon tycker att Eskilstuna är på väg åt rätt håll med nya bostäder som byggs i city. Samtidigt tror hon att det behövs ännu fler bostäder för att staden ska få en mer levande stadskärna. Och fler parkeringsplatser.
— I förlängning måste man titta på ett nytt parkeringshus eller liknade om det ska rymmas både fler boende och besökare i city.
Gölles tror att externa handelsplatser kan vara bra för Eskilstuna, men de måste bjuda ut rätt varor.
— Jag har inga problem med volymhandel vid Rondellen eller Tuna park. Om det däremot blir samma varugrupper som ska konkurrera med varandra så har vi naturligtvis ett problem.