Hanna har tagit ett skutt närmare egen försörjning

Hanna Arvidson är en av de 15 personer med försörjningsstöd som har fått en praktikplats genom det så kallade IMA-projektet som drivs av Eskilstuna kommun, Strängnäs kommun och arbetsförmedlingen.‒Jag har tagit ett skutt i rätt riktning, säger hon.

Hanna Arvidson, deltagare i IMA-projektet, har under våren haft en praktikplats på ett utbildningsföretag där hon har hjälpt till vid svenskundervisning för invandrare.

Hanna Arvidson, deltagare i IMA-projektet, har under våren haft en praktikplats på ett utbildningsföretag där hon har hjälpt till vid svenskundervisning för invandrare.

Foto:

Övrigt2017-05-09 21:05

37-åriga Hanna Arvidson från Eskilstuna har under våren haft en praktikplats på ett utbildningsföretag där hon har hjälpt till med svenskundervisning för invandrare.

‒Jag hjälper den ordinarie personalen så gott jag kan. Jag är med och stöttar om några elever behöver extrahjälp, säger hon.

Hanna Arvidson har själv studerat språk på högskola.

‒Eleverna befinner sig på olika nivåer. Några förstår jättebra, några förstår inte alls.

Trivs du på praktiken?

‒Ja, faktiskt överlag. Det känns som ett steg i rätt riktning. Jag har kanske inte nått målet riktigt än, men jag är en bra bit på väg, säger hon.

Hanna Arvidson har tidigare under lång tid varvat arbetslöshet med ett flertal kortare anställningar. Hon har även deltagit ett antal olika projekt.

‒Jag söker med ljus och lykta efter ett ordentligt arbete på den reguljära arbetsmarknaden. Ett jobb där jag både kan få egen försörjning och där jag trivs.

Praktikplatsen på utbildningsföretaget har hon fått genom projektet IMA som är till för personer som är mellan 20 och 50 år och som vill komma in på arbetsmarknaden eller börjar studera. IMA är finansierat av den Europeiska socialfonden. Sammanlagt har projektet beviljats drygt 8,3 miljoner kronor.

Sedan oktober 2016 arbetar fyra arbetsspecialister, två i Eskilstuna och två i Strängnäs, med individuella möjligheter till arbete, förkortat IMA. Projektet kommer att pågå i tre år, fram till mars 2019.

Projektet har pågått i sju månader. Av de 34 deltagarna har 15 fått praktik, två har fått riktiga jobb och två har börjat studera.

‒Det är ett ganska bra resultat på den här korta tiden, säger projektledaren Tina Ylitorvi.

Resultatet är rent av så bra att hon som enda svenska talare nyligen bjöds in till en stor världskonferens om individanpassat stöd till arbete. Konferensen ägde rum i Nordirlands huvudstad Belfast den 14-16 juni.

Projektet använder en metod som kallas Individuell placering med stöd, IPS. Metoden innebär att deltagarens vilja att arbeta eller studera är grunden.

‒Man vägleder, man nätverkar, kollar mycket på motivation och andra delar, säger arbetsspecialisten Madelene Carlsson.

Planeringen styrs av deltagarnas erfarenheter, intressen och val. Deltagarna får individuellt anpassat stöd från en arbetsspecialist.

‒Vi försöker skapa en relation, vi bygger upp tillit och trygghet så att det ska bli ett bra arbete tillsammans, säger Madelene Carlsson.

Tillsammans börjar deltagaren och arbetsspecialisten direkt sökandet efter arbete. Arbetsspecialisten tar kontakt med företag för att hitta lämpliga arbeten.

‒Vi försöker skapa relationer med arbetsgivare och se vad de efterfrågar och även matcha ut deltagare. Vi är ute efter reguljära anställningar, säger Madelene Carlsson.

Målgruppen är personer som har ekonomiskt bistånd och där man har en diagnos eller det finns en misstanke om en diagnos.

‒Vi jobbar med stegvisa förändringar med individen i fokus enligt den så kallade IPS-metoden, men det krävs också att vi skapar goda relationer med arbetsgivare som ser de här personerna som en resurs och ser förmågorna i stället för funktionshindret, säger Tina Ylitorvi och fortsätter:

‒En kille hade efter fyra månader hos oss fått anställning och därmed kunnat flytta hemifrån för första gången i sitt liv och en tjej med Aspergers visade sig kunna göra en jätteinsats på en arbetsplats tack vare sitt fotografiska minne, säger Tina Ylitorvi.

Deltagaren Hanna Arvidson har ingen diagnos. Hon menar att hon har fått bättre stöd i IMA-projektet än i något annat projekt som hon har varit med i.

‒Det är ett rejält stöd. Det känns som att man får en chans.

Det är arbetsspecialisten Madelene Carlsson som stöttar Hanna Arvidson på hennes väg mot arbete. Hon har bland annat hjälpt till med att putsa på cv:t. Tillsammans har de kartlagt situationen på ett sätt som Hanna Arvidson inte upplevt tidigare.

När de hade lärt känna varandra bokade de in studiebesök på arbetsplatser som Madelene Carlsson följde med på och där Hanna Arvidson fick chansen att öva på att presentera sig själv och träna inför kommande riktiga anställningsintervjuer. Madelene Carlsson ordnade även praktikplatsen på utbildningsföretaget.

Hanna Arvidson uppskattar också att Madelene Carlsson verkar bry sig. Hon liknar sin arbetsspecialist vid en idrottscoach som hjälpt henne från att sitta på bänken till att våga försöka ta en plats i laget.

‒Det är ett stort lyft för mig. Många bitar har fallit på plats det senaste halvåret.

Några deltagare i IMA-projektet kommer att få möjlighet att göra utlandspraktik i Tyskland nästa år. Projektets administratör Lena Sjöberg har därför anordnat språkskola för fem intresserade deltagare.

‒De lär sig lite om kulturen i Tyskland och de har gjort stora framsteg. Det krävs när de kommer ner på sina praktikplatser att de kan lite tyska, att de kan tala om vad de vill och vad de heter, säger Lena Sjöberg och fortsätter:

‒De var väldigt försynta till en början, men nu ska de åka allihop. De har verkligen skuttat framåt!

IMA-projektet

Sedan oktober 2016 arbetar fyra arbetsspecialister, två i Eskilstuna och två i Strängnäs, med individuella möjligheter till arbete, förkortat IMA. Detta tack vare beviljade medel från Europeiska socialfonden (ESF). Projektet är ett samarbete mellan Eskilstuna kommun, Strängnäs kommun och arbetsförmedlingen. Projektet kommer att pågå i tre år, fram till mars 2019. Sammanlagt beviljades projektet drygt 8,3 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!