Ett par hundra meter från Vansö kyrka ligger Hanne Uddlings trädgård, och där surrar lavendelbuskarna av liv. Bina flyger från blomma till blomma och samlar nektar som senare omvandlas till honung, binas mat, under en process i bikupan. På köpet har de små krabaterna utfört sin för naturen viktigaste uppgift: spridit pollen så att växterna befruktas och kan ge frön.
Sina första bin skaffade Hanne Uddling för nio år sedan, och nu har hon åtta samhällen. Efter ett par år började hon engagera sig i Sveriges biodlares riksförbund, Biodlarna, som bland annat verkar för att sprida information om hur viktiga bin är för den svenska naturen. Som ordförande för förbundets kommunikationskommitté intervjuas hon med jämna mellanrum i radio och tv, och får svara på frågor om allt från vad honung är till vad som skulle hända om bina försvann.
‒Det är roligt att vara med, men jag känner alltid att jag inte hinner berätta allt det jag vill. Jag får kanske bara 37 sekunder på mig att svara på en fråga men jag vill alltid berätta mer, säger Hanne Uddling.
Idén om en podd föddes efter en kurs hon gick i sitt yrke som logoped. Hon insåg vilken bra kommunikationskanal det skulle kunna vara för att nå ut om sin hjärtefråga.
‒Med poddformatet kan jag få prata färdigt, och det passar mig, säger hon.
Så småningom fick hon Biodlarna med på tåget, och under våren och försommaren spelades de första avsnitten av Biodlarpodden in i produktionsbolaget Filt hinterlands studio i Stockholm. Hanne Uddling är programledare men har också skrivit manus, med lite god hjälp av Filts erfarna producenter. De första två 40-minutersavsnitten har redan omkring 3 700 nedladdningar totalt.
‒Jag har jobbat som logoped i 28 år, så jag vet precis hur jag ska prata för att det ska vara behagligt att lyssna. Jag har en bra röstteknik och jag tycker väldigt mycket om att prata, säger Hanne Uddling.
Ja, det hörs att hon har roligt när hon intervjuar honungsproducenter, nyblivna biodlare, kockar och experter på biologisk mångfald. Programmet känns genomtänkt och till och med musiken är specialgjord för podden.
‒Jag har vänner i Romeo och Julia-kören som har sjungit in låten "Where the bee sucks there sucks I" från Shakespeares Stormen, berättar Hanne Uddling som själv har gjort inhopp i kören som bakgrundskorist.
Syftet med podden är att nå ut till en yngre målgrupp och inspirera dem till att själva bli biodlare. Det ska bli fem avsnitt, och det femte och sista som sänds i november går igenom hur man går till väga när man vill skaffa sig sina första bin.
‒Sedan ska förbundet utvärdera hur det har gått. Var det värt arbetsinsatsen? Om vi tycker att det var det kanske det blir fler avsnitt längre fram.