Eskilstunapolitikern Hans Ekström har suttit i riksdagens konstitutionsutskott, KU, i åtta år som ledamot och är nu nominerad till ordförandeposten av Socialdemokraterna.
– Socialdemokraterna och Moderaterna har delat på ordförandeplatsen i utskotten och Socialdemokraterna har fått ordförandeplatsen i KU, så jag kommer nog att bli invald på tisdag, säger Hans Ekström.
Konstitutionsutskottets viktigaste uppgift är att granska regeringen, menar Hans Ekström. Men han understryker också aktuella frågor som mediefrågor.
– KU värnar om pressfrihet, integritet och public service. Vi har kunnat se hur den danska borgerliga regeringen ihop med Dansk folkeparti slaktar public service i Danmark. I Sverige har vi också starka högernationalistiska krafter så det är en viktig politisk fråga.
Efter åtta år i KU känner han en stor respekt för grundlagarna.
– Det är väldigt väl avvägda bestämmelser som man måste respektera och följa. Det är KU:s huvuduppgift att se till att upprätthålla respekten för dessa grundlagar.
Före honom satt bostadsministern Peter Eriksson (MP) och den nuvarande talmannen Andreas Norlén (M) på ordförandeposten när Hans Ekström själv var ledamot. Men han minns också Olle Svensson, en Eskilstunapolitiker som var KU-ordförande 1982–1991.
– En gång i tiden var han chefredaktör för Folket och riksdagsledamot från Eskilstuna så på det viset kan man säga att jag följer en Eskilstunatradition, säger han.
Vad tar du med dig från Eskilstuna till KU?
– Från den lokala politiken har jag med mig respekten för kommunal självstyrelse och vikten av att staten inte blir klåfingrig i styrningen av landets kommuner och landsting. Det är frestande för nationella politiker att gå in och detaljstyra i landets kommuner, men det finns ett stort värde av att det finns olika lösningar på samhällsproblem i kommunerna.
Kommer du att agera på ett annat sätt än Andreas Norlén har gjort de senaste åren?
– Nej, jag tycker att det samarbetsklimat som man har haft under mandatperioden med Andreas Norlén (M) som ordförande och Björn von Sydow (S) som vice ordförande är en bra förebild. Det är viktigt att de stora politiska partierna försöker att hålla ihop och ha så stor enighet som möjligt runt politikens regelfrågor. Det handlar om demokratins legitimitet.