Hanteringen förvånar polis och åklagare

Kommunen har möjlighet att överklaga besluten att lägga ner förundersökningarna, tipsar chefsåklagaren.

Övrigt2013-11-22 05:30

Eskilstuna-Kuriren har talat med en av de poliser som beordrades till den lokal där de tre släpkärrorna påträffades, dagen efter att de stulits från kommunens uppställningsplats.

— Det är svårt att bevisa att det är ägaren själv som hämtat tillbaka sakerna. De hittades i ägarens företagslokaler och bara han betalar för bärgning och förvaring så får han ju tillbaka kärrorna. Ibland kör man efter minsta motståndets lag, säger han.

Visste du att kärrorna hade hunnit byta ägare?

— Nej, det visste jag inte.

Kan vem som helst bryta sig in och hämta sitt fordon utan att riskera repressalier?

— Nej, naturligtvis inte. Jag är nog lika förvånad som du egentligen. Men det var inte jag som la ner förundersökningen, utan vakthavande befäl. Ett alternativ hade kunnat vara att ta kärrorna i beslag i väntan på att utredningen ska visa vem som äger dem.

Ulf Stålhane är chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Eskilstuna.

— Jag behöver egentligen mer information, men stöld, egenmäktigt förfarande och skadegörelse faller under allmänt åtal och kan utredas som brott som vi kan väcka åtal för.

Finns det utrymme i lagstiftningen för att ibland låta udda vara jämnt?

— Det är omöjligt att svara på utan alla fakta. Polisen är förundersökningsledare vid brott av enklare beskaffenhet. Polisen har också alla verktyg som vi (åklagare) har när det gäller att fatta beslut om att fullfölja eller avsluta förundersökningar. De har också ett ansvar för att hanteringen blir korrekt. Om kommunen anser att det tagits felaktiga beslut har den rätt att begära omprövning av beslutet. Då kommer vi åklagare in i bilden.

Inom kommunen skojas det om att man lika gärna kan ha svängdörrar på uppställningsplatsen. Kommentar på det?

— Jag har förståelse för det, men kommunen kan som sagt begära omprövning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om