I dag inleddes rättegången mot den 22-åring som åtalas för grov stöld och försök till grov stöld, efter den internationellt uppmärksammade kuppen mot Strängnäs domkyrka den 31 juli i fjol.
Dagen inleddes i Eskilstuna tingsrätt, där kammaråklagare Reena Devgun la fram sin bevisning mot 22-åringen.
Dna från blod och andra spår knyter honom till domkyrkan, men han har hela tiden nekat till de brott han anklagas för.
22-åringen medger att han var i domkyrkan den 31 juli och har i förhör erkänt brott han inte ens anklagats för. Han säger att han, på beställning och utan att veta syftet, stulit de två cyklar och den båt som åklagaren menar sedan kom att användas som flyktfordon.
En av cyklarna levererade han själv till domkyrkan på dagen för kuppen, fortfarande utan att veta vad den skulle användas till.
Han ska då också rent slumpartat ha gått in i kyrkan, hört oväsen från sakristian, sett den krossade glasmontern och stuckit in handen utifrån en ingivelse att stjäla något av de föremål som var kvar.
Han ångrade sig dock direkt, drog ut handen och skar sig då på glaset, har han berättat. Det är hans förklaring till att hans dna hittats i kyrkan.
I dag kördes 22-åringen, som suttit frihetsberövad sedan den 12 september, av personal från Kronobergshäktet på morgonen till tingsrätten i Eskilstuna och sedan klockan 14.00 till Strängnäs för en syn av brottsplatsen.
Kriminalvårdens bil kördes ända fram till domkyrkans entré och 22-åringen leddes ut med en filt över huvudet.
Inne i kyrkan hälsade tingsrättens ordförande, lagman Samuel Hägg välkommen, innan kammaråklagare Reena Devgun ledde vandringen genom kyrkan.
På plats fanns också nämndemän från rätten, försvarsadvokat Johan Eriksson och ett stort antal journalister från lokala och nationella medier. En och annan privatperson var också på plats – visningen var en del av domstolsförhandlingen och den är offentlig.
Synen utgick från den nedre sakristian, där Reena Devgun förklarade hur platsen sett ut före och precis efter stölden.
22-åringen valde dock att hålla sig på stort avstånd från själva visningen. Han stod mestadels stilla, fortfarande med en filt över huvudet, i sällskap av häktespersonal.
När rätten tittat klart i sakristian bad Johan Eriksson om en minuts paus, så att han kunde uppdatera sin klient om läget.
Därefter gick vandringen vidare genom kyrkan till huvudentrén, där vittnen sett två personer lämna kyrkan tillsammans.
Andra vittnen har sett två män springa från kyrkan, ner mot trädgården nedanför domkyrkan och till ett vitt litet hus där det stod två cyklar. Därifrån cyklade männen ner, via Domprostgränd, till Bo Setterlinds park.
Tingsrättens syn följde i detta spår, denna krispiga vinterdag nästan på dagen ett halvår efter kuppen.
22-åringen valde dock att inte följa med alls utomhus, men hans försvarsombud Johan Eriksson gick med.
Synen avslutades vid Bo Setterlinds park, där Reena Devgun bad rättens representanter att särskilt notera avståndet mellan kyrkan och den plats där gärningsmännen ska ha flytt med en motorbåt.
Där, vid den nu snötäckta träbryggan, slutar alla kända spår.
[scribble path="/event/2849975/30029"]