Föreläsningssalen på Seniorcentrum i Eskilstuna är i princip fullsatt. Det är pensionärsorganisationen SKPF som anordnar sitt torsdagscafé. Dagens ämne att fördjupa sig i är konsumentfrågor.
– Ni i gruppen 65 plus utgör 24 procent av befolkningen och är en av grupperna som Konsumentverket vill att vi fokuserar på, säger Christine Fransholm.
Christine Fransholm är konsumentvägledare i Eskilstuna kommun. Hon är den som bjudits in att hålla i föreläsningen.
Genom att studera olika målgrupper utifrån olika livsfaser har Konsumentverket identifierat vilka grupper som är mest utsatta och sårbara. Gruppen 65 plus är en av dessa. På en av de första presentationsbilderna i Christine Fransholms föreläsning syns olika anledningar till varför. Det händer nämligen mycket för den här gruppen.
Att gå i pension till exempel ändrar kanske inte bara de ekonomiska förhållandena utan även de sociala. Familjesituationen är en annan sak som förändras, den ökande risken för att drabbas av sjukdom och funktionsnedsättningar är en annan faktor som spelar in.
– Många lever i ensamhushåll och då har man ingen att bolla tankar med, säger Christine Fransholm.
– Men det är också lugnare för man har ingen att bråka med, viskar en av åhörarna till en annan lite skämtsamt.
Det är främst tio marknader som äldre upplever som problematiska enligt Konsumentverket. I listan syns bland annat telefoni, internet och resor. En gemensam nämnare blir snabbt tydlig. Det handlar ofta om abonnemang.
– Jag hade kontakt med en man härom veckan. Han hade kommit ut ur en butik med tre olika abonnemang.
Christine Fransholm lyfter ett varningens finger för påstridiga försäljare, både i fysiska butiker samt de som ringer för att sälja olika abonnemang.
– Säg inte ja till något över telefon. Och välj själv när du vill gå in i en butik om du vill handla där.