Det är bolaget Mälab som står bakom den nya pendlarbiljetten som införs i oktober. Den kallas Movingo och går att köpa på olika sträckor i Södermanland, Örebro, Västmanland, Östergötland, Uppsala och Stockholms län. För de som redan i dag utnyttjar lokaltrafiken på hem- och jobborten blir pendlingen billigare med den nya biljetten men för de som inte gör det blir det dyrare. I Movingo ingår nämligen lokaltrafiken i priset oavsett om man är i behov av den eller inte.
– De som åker dörr till dörr kommer att få betala mer än i dag men för den som till exempel pendlar Eskilstuna–Stockholm och som brukar åka med SL blir det billigare, säger Helena Ekroth, myndighetschef på Sörmlands kollektivtrafikmyndighet.
En "dörr till dörr"-åkare mellan Nyköping och Stockholm betalar i dag 2 510 kronor, den kostnaden blir från och med 1 oktober 2 800 men då med lokaltrafik. Det betyder alltså att den som redan är behov av att hoppa på tunnelbanan i Stockholm får ett lägre pris i det nya. En 30-dagarsbiljett för pendling mellan Eskilstuna och Stockholm kommer att kosta 3 000 kronor med Sömlandstrafiken och SL inkluderat. I dag kostar det 3 410 kronor för endast SJ och SL.
Priset för sträckan Katrineholm–Stockholm blir 3 200 kronor från och med 1 oktober. Det är samma pris som en månadsbiljett för alla regionaltåg och all lokaltrafik i hela Mälardalsregionen.
Movingo är en del i bolaget Mälabs satsning på tågtrafiken i Mälardalen. Där ingår dubbelspåret mellan Strängnäs och Härad som ska vara i gång till sommaren 2018. Om två år ska Mälabs nya tåg trafikera järnvägen på bland annat Svealandsbanan och då ska även nya tågdepån i Eskilstuna stå färdig.
– Vi vill att fler människor aktivt börjar åka kollektivt, säger Mårten Levin, vd för Mälab som svar på varför de förnyar biljetterna.
Enligt honom är pendlingen på bland annat Svealandsbanan, Uven och Sörmlandspilen egentligen olönsamma sträckor men på Mälab tycker de ändå att der är värt satsningar.
– Vårt mål är inte att tjäna pengar. Vi ägs ju av landsting och regioner så det är skattebetalarna som lägger pengar på utvecklingen av kollektivtrafiken. Inom några år har vi satsat 300 miljoner på tågtrafiken i Mälardalen. Det är subventionerad verksamhet för att vi ser att det gör större samhälls- och miljönytta jämfört med intäkterna från biljetterna, säger Levin.
Att det inte finns något alternativ för den som inte behöver utnyttja lokaltrafiken på någon av destinationerna ser han inte som ett stort problem.
– Det är svårt att genomföra en förändring där ingen någonsin förlorar. Men den stora gruppen vinner på det här. En prissättning är en avvägning mellan rättvisa och enkelhet. Vi prioriterar enkelhet med så lite gränser för resenären som möjligt, säger Mårten Levin.
De nya pendlarbiljetterna går att köpa i SJ:s automater från och med 1 oktober och kommer att finnas som 30-dagars, 90-dagars och årskort. De som redan har en månadsbiljett kan åka på den tills den går ut. Därefter är det Movingo som gäller.
Pendlare inom Sörmland påverkas inte av förändringen då länskorten fortsätter att gälla som vanligt.