I ett hörn av det stora serveringstältet på Fristadstorget i Eskilstuna står konstnären Kerstin hedströms jämställdhetsskulptur på en piedestal. I år gick utmärkelsen till Eskilstuna kommun och det var vad som firades på torget under lördagen.
‒Vi har förberett 600 bitar så får vi se om det räcker, säger restaurangföretagaren Carina Lewin som delar ut tårtbitar till besökarna.
Vid lunchtid var Fristadstorget fullt av tårtätande par och familjer. Nästan alla tycks ha flanerat förbi tårtkalaset av en slump.
‒De flesta vet inte vad det är vi firar så då får man förklara att kommunen har fått Svenska jämställdhetspriset som är ett nationellt pris, säger Carina Lewin.
Att väcka intresset för det relativt okända priset var också tanken bakom det kommunala tårtkalaset.
Eskilstuna vann priset för att man lyft jämställdhetsfrågor som ett övergripande mål för hela kommunen. Alla tårtsugna besökare fick först svara på ett antal frågor om det lokala jämställdhetsarbetet i kommunen.
Samtidigt samlade kommunens representanter in nomineringar till Eskilstunas eget jämställdhetspris som kommunen delar ut en gång om året.
Kommunens viktigaste jämställdhetsmål är att få fler i jobb, sa jämställdhetsberedningens ordförande Lisa Friberg (S) när hon tog emot Svenska jämställdhetspriset för Eskilstunas räkning i februari.
‒Att säkerställa att kommunens satsningar för att minska arbetslösheten till 10 procent till år 2019 når både kvinnor och män kommer att vara prioriterat under året. Även arbetet mot mäns våld mot kvinnor och att få mer fart på jämställdhetsintegreringsarbetet i våra kommunala bolag kommer att vara prioriterat i år.