Under måndagen och tisdagen pågår ett spännande arrangemang på Katrineholms tekniska college, KTC. Det är nämligen första gången som det arrangeras ett så kallat hackathon i Katrineholm, ett evenemang där programmerare träffas för att inspireras av varandra och programmera tillsammans.
Evenemanget, som arrangeras av Innovationsnod KFV i Katrineholm i samarbete med KTC, Katrineholms kommun och Regionförbundet Sörmland och sponsras av flera företag, syftar till att erbjuda ungdomar och studenter möjlighet att praktiskt utveckla idéer till prototyper.
– Det är ett sätt att erbjuda teknikintresserade ungdomar något utöver det som erbjuds i skolan, där det är mer teoretiskt arbete, säger Marie Gillstam, projektledare på Innovationsnod KFV i Katrineholm.
Den första dagen deltog omkring 20 personer. Det var allt från yrkesverksamma programmerare till teknikintresserade lokalbor och gymnasieelever på KTC. Det tog inte lång tid innan deltagarna, som delades in i team på tre eller fyra personer, hade börjat utveckla idéer för att skapa spännande applikationer. Vissa grupper valde idéer som presenterats av företag på plats, andra utvecklade egna.
"Team Vinnarna" med programutvecklaren Linus Lilja, 25 år, gymnasieeleven Anton Medberg, 17 och industridesignern Gustav Cosmo, 35, arbetar med en svampapplikation som ska göra det möjligt att hitta sina tidigare svampställen.
Gustav Cosmo tycker att det är roligt att samarbeta när man har olika kompetenser.
– Det är kul att jobba ihop när man inte förstår riktigt vad de andra pratar om, skrattar han.
"Team Bid me" vill inte berätta vad de har för idé. Den kanske slår igenom och blir något stort.
– Vi håller det lite hemligt. Det har ett stort användningsområde, om man säger så, säger 43-åriga Sara Pehrsdotter, som är i team med sina två söner Melker och Malte Björkman, 16 respektive 17 samt systemutvecklaren Stefan Olsson, 38.
– Det förenklar sättet att tjäna pengar på privat försäljning och är en familjeidé. Jag är utvecklare men har ingen programmeringskunskap, det är där Stefan kommer in. Blir det något stort blir han väl typ delägare, säger Sara Pehrsdotter.
Men deltagarna har inte bara varandra att ta vara på. De får också handledning av Patrik Dahlén, Henrik Don Heland och Theodor Storm, som alla är programmerare och företagare.
– Jag och Henrik pratade om hackathon ett tag. När jag flyttade hit så funderade jag på att det fanns duktiga elever här och tänkte att det vore roligt för skolan och eleverna. Det är bra för oss också eftersom vi får en möjlighet att upptäcka lokala kompetenser och rekrytera, säger Theodor Storm.