Har det inte stått i tidningen har det inte hänt

Har det inte stått i tidningen har det inte hänt är ett gammalt talesätt som jag hörde redan andra veckan på mitt första dagstidningsjobb på Blekinge läns tidning i Karlskrona i mitten på 90-talet.

Kristina Levin

Kristina Levin

Foto:

Övrigt2017-12-08 15:02

Det var en sanning som varje lokalreporter, även med den minsta erfarenheten, var väl medveten om.

Alla väl fungerade redaktioner runt om i Sverige fick tips om det mesta av det av intresse som hände i sitt spridningsområde. Man förväntades också bevaka. Om tidningen inte dök upp visste varje medarbetare att det var bäst att ha ett väl genomtänkt svar på varför - för någon skulle helt säkert ringa och kräva svar på den frågan.

Det kan ju låta som om jag gnäller över jobbiga telefonsamtal. Men nej, på samma sätt som varje lokalreporter visste värdet av de för redaktionen livsviktiga tipsen, vet vi värdet av att människor återkopplar när vi inte berättat om det som de bryr sig om.

För vad är annars lokal journalistik?

På samma sätt fick jag tidigt lära mig att prenumeranter som ringde om utebliven tidning, felstavade ord eller felaktigheter i en artikel var något att vara tacksam över och bemöta med respekt. För det första förstås för att de med rätta påpekade fel så att vi kan rätta, för det andra för att de med sin återkoppling gav oss chansen att bättra oss och för det tredje - gav redaktionen handfasta bevis för att vi spelar roll.

För det lokaltidningar gör är viktigt - men det ställer också höga krav på oss.

Det har redaktionen fått känna av ordentlig på senare tid, I Strängnäs planerar den politiska majoritet, bestående av Moderater och Socialdemokrater, att förändra skolorganisationen. Redan i mars förstod skolreportern på Strengnäs Tidning vad som var i görningen - landsbygdsskolorna riskerade att läggas ner. Sedan dess har vi följt frågan och bevakningen har varit rigorös. Som nyhetschef är jag mycket nöjd med redaktionens ambitiösa arbete.

Men det är inte alla.

Det är förstås något vi är vana vid. Politiker eller andra makthavare gillar inte alltid våra kritiska artiklar. Arrangörer eller engagerade läsare tycker sällan att vi bevakar tillräckligt mycket.

Den här gången är det berörda familjer och landsbygdsbor som tycker att tidningen underpresterat. Självklart lyssnar vi, utvärderar vår bevakning och tar ett varv till med planen för kommande artiklar och vinklar.

Men det enda du med säkerhet vet, är att det vi inte känner till kan vi inte bevaka. Och att alla läsare tyvärr inte alltid kommer vara nöjda.

För om det inte stått i tidningen har det inte hänt gäller fortfarande.

I helgen ser jag fram emot:

* att fortsätta fira min sons 9-årsdag med kalas för hans kompisar.

* att åka på innebandymatch med min dotters lag. GO SIBK!

* att baka pepparkakor, lussebullar och knäckebröd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!