Sveriges kommuner och landsting, SKL, har genomfört sin undersökning av vad patienterna tycker om vården. Fler än femtio frågor om bland annat tillgänglighet, kontinuitet och stöd, delaktighet och helhetsintryck har ställts till tiotusentals patienter över hela landet.
Svaren från sörmlänningarna visar att vårdcentralerna förbättrat sig och ligger inom flera områden över rikssnittet. När resultaten presenterades konstaterade landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) att den sörmländska primärvården "fortsätter ta stora kliv framåt" och att "Sörmlänningarna erbjuds en väldigt god och tillgänglig primärvård".
En del vårdcentraler får inom vissa områden betyg långt över rikssnittet, andra lägre. Det område som rankas högst är respekt och bemötande, tillgänglighet och helhetsintryck. Lägst omdöme får vårdcentralerna när det gäller kontinuitet. Helt enkelt att patienten i hög utsträckning inte får träffa samma personal.
– Framför allt råder det brist på läkare, säger Aina Nilsson.
Hon säger att man lägger stor vikt vid resultaten från enkäten, som kan ligga till grund för förbättringsåtgärder.
Vårdcentralen Mäster Olof I Strängnäs får i särklass högst betyg av sina patienter.
Vi har särskilt fokuserat på området helhetsintryck, vad patienterna anser helhetsintrycket för vårdcentralen är. Patienterna på vårdcentralen Mäster Olof I Strängnäs får i särklass högst betyg av sina patienter. En vårdcentral som har drivits i landstingets regi i två år.
– Ledarskapet är alltid viktigt, mysiga lokaler och personal som känner sig behövd och hedrad av att arbeta med patientgruppen, säger Asghar Farahani Shiviari, landstingets hälsovalschef, kan vara några skäl till det höga betyget.
De två nästföljande som får högsta betyg är Stadsfjärdens vårdcentral i Nyköping och Achima Care i Eskilstuna. Båda drivs privat. Överlag får de privata vårdcentralerna högre betyg än landstingets. Men att de privata skulle vara bättre tycker inte Asghar Farahani Shiviari.
– Våra (landstingets) är inte alls dåliga utan håller hög nivå. Min bild är att landstingets vårdcentraler är bättre, men att de privata vårdcentralernas patienters uppskattning är högre, säger han.
I botten hamnar Trosa vårdcentral, Fröslunda i Eskilstuna och Gnesta. Samtliga tillhör landstinget.
– Trosa vårdcentral får bättre och bättre betyg. Gnesta får i bland lite bättre, i bland sämre. Fröslunda är en av våra största vårdcentraler i ett socioekonomiskt tungt område, säger Aina Nilsson.
Asghar Farahani Shiviari tror att kraven från Trosas patienter - och även Gnestas - är högre när många arbetar i Stockholms län. Kraven kan till exempel gälla tillgängligheten (längre öppettider).
Fröslundas verksamhetschef Birgitta Danielsson säger att svarsfrekvensen var låg (färre än 200) och därmed är resultaten svårtolkade.
– Man kan inte dra för höga växlar. Vi känner det som att vi har nöjda patienter. Men vi ska göra en egen enkät, säger hon.