Det formella beslutet att starta en fjärde kommunal gymnasieskola i Eskilstuna togs i oktober 2017. Redan då var siktet inställt på Mdh:s lokaler när högskolan flyttar till sitt nya campus på Hamngatan. Förhandlingar om ett hyresavtal inleddes.
I januari i år räknade man med att kontraktet skulle vara undertecknat inom några veckor och att det nya gymnasiet skulle kunna slå upp portarna hösten 2020.
När campusbygget försenades på grund av att borrning för bergvärme stoppats fick det konsekvenser också för kommunens nya gymnasieskola. Först i augusti 2021 kommer den att vara klar för inflyttning. Även hyreskontraktet har försenats, men nu är det undertecknat.
Marie Wallin som är fastighetsplanerare på barn- och utbildningsförvaltningen förklarar:
– Gymnasieskolan kommer att inrymmas i Mdh:s lokaler på Smedjegatan. Men kontraktet omfattar också högskolans lokaler på Drottninggatan, där andra förvaltningar kommer att ha verksamhet. Det är alltså ett omfattande avtal som tecknas för lång tid framåt, 20 år.
Lokalerna där gymnasiet inryms är på totalt 4 751 kvadratmeter i två plan med plats för mellan 500 och 600 elever. Prislappen för barn- och utbildningsförvaltningar blir 8 miljoner kronor per år inklusive drift, underhåll och städning. Det motsvarar cirka 1 700 kronor per kvadratmeter.
– Det är en förhållandevis låg hyra med tanke på det centrala läget, säger Marie Wallin. Nybyggda Chokladfabrikens förskola i Torshälla har till exempel en hyra som är nästan 1 000 kronor högre per kvadratmeter.
När Mdh flyttat ur lokalerna väntar ombyggnad.
– Vi kommer behålla elevkaféet och den stora aulan på bottenvåning i stort sett ograverad. På nedre plan där Idélab har sina lokaler kommer det att byggas om för bland annat bibliotek, administrationslokaler, reception, rektor och skolsköterska. Övre plan har i dag en stor del kontorslokaler som ska byggas om till klassrum, grupprum och liknande.
Skolan kommer få två ingångar. En eleventré mot Smedjegatan som kräver inpasseringskort och en huvudentré med reception på Gamla Tullgatan.
Vilka program gymnasiet kommer att ha är ännu inte klart.
– En grupp tittar nu på det tillsammans med rektorer, lärare, fackliga organisationer och elever, säger Karin Holmberg Lundin, Eskilstunas gymnasiechef.
– Vi kommer att flytta program från de gymnasier som finns nu, alltså inte dubblera. Tanken är att det ska bli så jämn fördelning som möjligt mellan yrkes-, högskoleförberedande och introduktionsprogram. Vi vill också ha jämn könsfördelning.
En rapport ska vara klar runt årsskiftet. Därefter kan nya gymnasienämnden fatta beslut under våren.