– Det är den gamla fina tekniken som lockar och det är en helt otrolig känsla att få vara med och köra de här gamla gjutjärnsmaskinerna igen. Hör så tyst och lugnt de arbetar, säger Kurt Gustavsson från Nyköping.
Han är medlem i Ångvolontärerna, en förening för ångmaskinsentusiaster.
– Man kan gott säga att jag är lite av en nörd i sådana här sammanhang, säger Kurt Gustavsson.
Ångvolontärerna hade åkt från både när och fjärran för att få vara maskinskötare vid Ångans dag i Eskilstuna.
De ångmaskiner som står samlade i Eskilstuna stadsmuseums stora maskinhall utgör norra Europas största samling fungerande ångmaskiner från tidsperioden 1800-1900.
Samtliga är i mycket gott skick och efter någon halvtimmes eldande går de att köra som när de var nya.
– Man kan ju inte säga att den här tekniken var bättre än den vi har i dag. Vi lever i 200-talet och resurserna skulle aldrig räcka till om vi använde sådana här maskiner. Men det är något visst med den gamla tidens teknik. Det finns en särskild känsla i den, säger Kurt Gustavsson och startar en av de större maskinerna.
Den stora svarta ångmaskinen drev sågarna vid Årby sågverk vid Näshultasjön under åren 1917-1966. Bara svänghjulen på maskinen väger ett- och ett halvt ton styck.
Merparten av maskinerna i hallarna kommer från Eskilstunas gamla industrier och många av dem tillverkades i staden.
Andra är hitflyttade för att de blivit ovanliga efter ångkraftens epok.
På kajen utanför faktoriet står en svart vattenpump som en gång användes för att pumpa upp vatten ur sjöarna vid Kropptjärn längs Inlandsbanan.
– Man behövde ju vatten till ångloken också. Det krävs ungefär en halv kubikmeter ved att få i gång den men sedan går den hur bra som helst, säger Magnus Augustsson som har rest från Gullspång för att delta i Ångdagen.
Också han är Ångvolontär, sedan några år tillbaka.
– Jag tycker det är ett fantastiskt museum ni har här i Eskilstuna, säger han.