‒Hej, nu är vi här från juryn och vill smaka lite på er mat.
Matskribenten Mattias Kroon sticker in huvudet genom bakdörren på en av vagnarna och visar upp dokumentet som visar att han inte bara hittar på. Han utgör ett juryteam tillsammans med Sörmlands matklusters Peter Eklund och Emelie Hesselgren från matgrossisten Martin och Servera.
Medan de väntar på det aktuella tävlingsbidraget passar de på att kolla hur vagnens insida ser ut, om det är välstädat och om råvarorna ser bra ut.
‒Det är jätteviktigt att det är fräscht. Är det en ofräsch vagn finns det inte en chans att de lagar bra mat där, säger Mattias Kroon.
När maten kommer luktar, petar och smakar de omsorgsfullt. En rätt åker rakt ner i soptunnan. En annan slukas hel och får lovord från samtliga. Peter Eklund noterar noggrant i gruppens anteckningsbok vad de har ätit och var.
Han delar gärna med sig av en strategi till den som vill smaka på mycket men ändå överleva dagen.
‒Det gäller att äta väldigt lite av varje rätt. Det går inte att äta en full portion i varje vagn, säger han.
Mattias Kroon är imponerad av den höga nivån hos årets deltagare.
‒Det är imponerande att så många food trucks kan göra så bra mat under så svåra förhållanden, säger han.
Hos varje vagn kollar de på dekorationer och om det finns något som får den att sticka ut, kanske genom att ha något spännande eller ovanligt på menyn.
Emelie Hesselgren berättar vad det är som får henne att gå i gång.
‒Det får gärna finnas något unikt. Förra året smakade jag en friterad avokado. Den var helt fantastisk och för mig något helt nytt, säger hon.
Senare på eftermiddagen blir köerna allt längre utanför matvagnarna. Det innebär längre väntetider för besökarna, men den som väntar på något gott väntar som bekant inte för länge. Lotta Hoffman och Mats Guntell har åkt från Huddinge för att göra en kulinarisk resa i Mariefred. De började med smörrebröd i Slottspaviljongens food train, och vet precis vart de ska gå härnäst.
‒Vi har gått två varv och tittat på alla vagnarna. Nu ska vi äta fish and chips och minihamburgare. Men vi undrar hur juryn gör för att orka smaka på alla rätter?
Ja, hur gör de egentligen? Svaret är att det är en stor jury som delat upp sig i flera grupper. Varje jurygrupp testar ett par vagnar var, sedan samlas alla igen och pratar om vilka som är bäst. Om det behövs går övriga jurymedlemmar tillbaka till ett av stånden och smakar, tills de enas om vilka som förtjänar de olika priserna.
‒Det vore omöjligt att orka äta alla rätter. Men om någon tror sig klara det skulle den vara välkommen till juryn, säger Mattias Kroon skämtsamt.