Hemlaås för kvinnor föll mellan stolarna

En utredning om ett lågtröskelboende för kvinnor, likt Hemlaås, föll mellan stolarna. Det framkom sedan Maria Chergui (V) efterlyste en redovisning i kommunfullmäktige. – I den sista interpellationen i sista kommunfullmäktige får jag gå upp och göra en pudel, konstaterar Göran Gredfors (M), ordförande i socialnämnden.

Hemlaås är ett lågtröskelboende för män med alkoholmissbruk. Där kan personer vara påverkade, men att ha alkoholhaltiga drycker inne på boendet är inte tillåtet. Narkotika är inte heller tillåtet.

Hemlaås är ett lågtröskelboende för män med alkoholmissbruk. Där kan personer vara påverkade, men att ha alkoholhaltiga drycker inne på boendet är inte tillåtet. Narkotika är inte heller tillåtet.

Foto:

Övrigt2018-09-27 12:05

Efter en motion från Vänsterpartiet beslutade kommunfullmäktige i oktober 2016 att undersöka behovet av ett "Hemlaås" för kvinnor i Eskilstuna. Alltså ett lågtröskelboende för missbrukare där det är tillåtet att dricka alkohol. Utredningen skulle vara klar senast 2 augusti 2017.

Under mandatperiodens sista kommunfullmäktige på torsdagen undrade Maria Chergui i en interpellation var redovisningen av utredningen tagit vägen.

– Tyvärr måste meddelas att beslutet på grund av olyckliga omständigheter hamnat mellan stolarna, därför har utredningen inte genomförts, berättade Göran Gredfors.

Han berättade också att den nu ska göras och redovisas senast sista oktober i år.

– Men om ett Hemlaås för kvinnor ska byggas är det för kvinnor med blandmissbruk, ren alkoholism förekommer inte längre.

Maria Chergui var inte glad åt att ingenting har hänt.

– Det är verkligen inte bra, utbrast hon. Många av de här kvinnorna tvingas sova på platser där de blir utnyttjade av män och utsatta för sexuella övergrepp och våldtäkter. Hela tiden. Det är något som pågår i Eskilstuna i dag.

Göran Gredfors svarade:

– Att utredningen fallit mellan stolarna betyder inte att vi inte jobbar med den här gruppen. Men det här handlar om ett lågtröskelboende där man får vara berusad, ja till och med aspackad. Men det kan jag säga, att om jag får fortsatt förtroende som ordförande för socialnämnden kommer jag aldrig att medverka till ett lågtröskelboende där man får vara påtänd på heroin till exempel. Det kommer jag inte tillåta.

Maria Chergui var inte helt nöjd med svaret.

– Jag tycker inte man behöver berätta vad man inte kommer att godkänna, kommenterade hon. I stället ska utredningen peka på hur vi kan hjälpa utsatta kvinnor, utan att ha massa förutfattade meningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!