Tipset till den här artikeln fick vi från en läsare som sett Anus häftiga julgransklänning på nätet. En knallgrön bakelse i mycket tyll och bomull med lysdioder i kjolen.
– Hur kan man stå emot när ens dotter vill vara en julgran? skrattar Anu.
Anu har lyckats göra business av sin bakgrund (Estland) och sitt intresse för sömnad. Efter bara ett par år som företagare i Sverige går det så bra att hon nu funderar på att anställa någon. Men hon skyndar långsamt.
Anu hyr lokaler i ett hus i Åkers styckebruk som i övrigt rymmer en trailerfirma. Det är här, en trappa upp på Logvägen, som Anu skaparglädje kommer till sin rätt.
[fakta nr="1"]
Hon har sytt hela sitt liv, yrkeslivet har bestått av jobb eller utbildning inom klädnadssöm. När hon flyttade med maken Herkki till Åkers styckebruk från Estland blev hon så småningom sin egen arbetsgivare som designer och sömmerska för klädmärket ANU. Det var 2016.
– Innan vårt tredje barn kom sydde jag bara vuxenkläder. Jag är i botten utbildad skräddare.
I Sverige fascinerades hon av färgstarka trikåtyger.
– Men den här är sydd i mitt eget tyg, säger hon och håller upp en vacker sagolik hoodie i vitt med tryck av svalor och blåklint.
Anu samarbetar med konstnären Kadri Nurmoja i Estland som gör mönster på uppdrag av Anu. När Anu kom på idén med estniska landskapsfågeln och dito blomma så fixade Kadri det genom att mixa egna akvareller med foton i Photoshop.
– Det här är nog det mest kända tyget i Estland.
Bland annat har en klänning till landets representant i Little miss World 2017 sytts upp i det. Den tioåriga deltagaren vann därefter titeln Little miss Europe, så klänningen har synts mycket i medier.
Ett annat tyg som är speciellt har hackspettar och bältesmönster mot bakgrund av en skog.
Anu gör alltid sina fodrade plagg vändbara.
– I skolan sa min fröken att kläderna måste vara lika fina på insidan som på utsidan.
Anu ritar egna modeller och mönster men ändrar också andras som hon hittar på nätet.
Nästan varje plagg som sys upp på Logvägen säljs till kunder på andra sidan Östersjön. Estniska facebooksidan (8 000 följare) och estniska kunder tar nästan all tid. Svenska kunder köper mest tyger av Anu.
– Företaget går bra, jag går inte back i alla fall (skratt).
Mestadels syr hon på beställning eftersom folk har olika önskemål vad gäller tyger och storlekar och det betyder att hon nästan aldrig syr två likadana kreationer.
Det tycker hon är rätt skönt.
– Då lessnar jag aldrig. Jag gör nya modeller och detaljer hela tiden.