Under torsdagseftermiddagen anordnades ett informationsmöte för gruppmedlemmarna i Näshulta Frivilliga X, ett frivilligt skogsbrandsvärn. Det leddes av Nils Pettersson, platschef på Näshulta brandstation och Hans Eriksson, styrelsemedlem i brandstationens förening och brandman.
– De anmälda fick skriva upp sig på listor och går då under Eskilstuna räddningstjänsts order och under deras försäkringar om något händer. Det är av säkerhetsskäl om man ska ha ett skogsbrandsvärn, säger Hans Eriksson.
– På listorna lämnas specialkunskaper och kontaktuppgifter ut. Så vi sedan kan plocka ut efter behov. Det kan vara sådant som körkortsbehörigheter, tilläger Hans Eriksson.
Det skogsbrandsvärnets främsta uppgift är att ta hand om de lokala bränderna när det ordinarie räddningsvärnet behövs på större drabbade områdena i landet.
– Förra veckan var några härifrån till Ljusdal för att hjälpa till. När vi kom hem kontaktade platschefen Karl-Arne från Västermo räddningstjänst mig och tyckte vi skulle sätta ihop ett brandvärn i både Näshulta och Västermo, säger Nils Pettersson.
I samband med detta hade Näshultbon Tommy Kvarsell likasinnade tankar.
– Jag åkte in till Eskilstuna och passerade en gräsbrand på ett fält. Då tänkte jag att det här kan lika gärna bli verklighet ute i Näshulta. När jag kom hem ringde jag Hans som tyckte att jag skulle sätta upp en Facebookgrupp. Nu är vi ett 40 tal medlemmar som vill hjälpa till. Det kommer även samtal utifrån, säger Tommy Kvarsell.
Anders Däckfors är medlem i Näshultas officiella Facebookgrupp. Där såg han inlägget om Näshulta Frivilliga X-gruppen och nappade direkt.
– Kan man göra något så ska man göra det, det handlar om självbevarelsedrift. Så det var bara att haka på, säger Anders Däckfors som inte har några tidigare erfarenheter inom brandförsvar.
Vill man ansluta sig till hjälpinsatsen är det fortfarande inte försent att gå med.
Ett extra skogsbrandsvärn fanns tidigare i Näshulta men lades ned. Till hösten kommer fler möten anordnas. Man kommer även att utbilda fler inom, hjärt- och lugnräddning, HLR och släckteknik.