Högkolans ingenjörer tävlade i konstruktion

Tre lag från Mälardalens högskolas ingenjörsstudenter antog utmaningen med en hel eftermiddag full med problemlösning. Några av dem krävde badpremiär.

Ylva Fredriksson har ryckt åt sig en ganska betryggande ledning framför Chaz Amtser i årets lättsammaste ingenjörsutmaning i Eskilstuna.

Ylva Fredriksson har ryckt åt sig en ganska betryggande ledning framför Chaz Amtser i årets lättsammaste ingenjörsutmaning i Eskilstuna.

Foto:

Övrigt2017-05-08 18:30

Den här samlingen med konstruerandet av ett båtliknande flytetyg och en avslutande kapprodd var ett skräddarsytt event för konsultföretaget Semcon.

Tre representanter från företaget deltog själva i tävlingen - en i vardera laget som ställde upp.

Katharina Jederström och Joel Wistrand snickrade ihop eventet med en viss hjälp av sponsorer som kunde bidra med delar till flytetygen.

Katharina såg lite konfunderad ut när hon kollade in "båtarna", men log glatt ändå.

‒Jag trodde kanske att lagen skulle skapa någon sorts kajak, men nej då, jag vet inte riktigt hur de här ska beskrivas. Eller om de ens flyter.

Inför starten så framgick det ganska klart att en prestigekamp hade seglat upp mellan Oskar Hane, som stod beredd att kasta sig ned i tävlingsbanan på ett flytetyg kallat S/S Sten, och Ylva Fredriksson som stolt visade upp startfältets kanske enda riktigt "säkra" båt som kort stund innan hon gick av stapeln döptes till Flytpower.

Chaz Amtser kollade noggrant att hans flytväst satt som den skulle och vågade inte tippa utgången. Hans katamaranliknande Triton såg inte ut mycket för världen, men han hade för balansens skull en paddel som såg ut att konstruerats av ett proffs.

Det blev Ylva som tog starten och ryckte åt sig en betryggande ledning. Först inne på upploppet gav hennes utmanare Oskar upp och släpade sig upp ur vattnet på exakt samma punkt som han startade loppet. Det gick inte alls det där.

Ungefär samtidigt ändrade Chaz taktik, slängde paddeln och simmade inne i katamaranen in i mål. Tillåtet eller inte kunde kvitta, han ville så snabbt som möjligt upp ur vattnet, och kravlade sig in i mål strax före Ylva.

Vilket lag som egentligen stod som slutgiltig segrare är högst oklart. Det var två moment ytterligare som skulle kluras och klaras av också.

‒Huvudsaken är att vi har haft roligt och att vi studenter och ett företag som Semcon får träffas under trevliga former och att vi har fått arrangera lite annorlunda tävlingar i konstruktioner, säger Katharina Jederström. Och att vi hade en sådan tur med vädret.

Tre lag, tre utmaningar

Ingenjörsstudenterna på Mdh delades in i tre lag och fick lösa kluriga uppgifter som både omfattande prickskytte med katapult, skapandet av en hållbar bro och båttävling med ett egenkonstruerat flytetyg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!