Högsäsong för tulpaner på Gustafslunds handelsträdgård

I år ska tulpanerna vara rosa, lila och vita. På Gustafslunds handelsträdgård skördas den här säsongen 25 miljoner tulpaner. Totalt i landet skördas 160 miljoner tulpaner vilket är nytt rekord.

Tulpanerna förpackas i buketter som sedan transporteras till butiker där de säljs till konsument.

Tulpanerna förpackas i buketter som sedan transporteras till butiker där de säljs till konsument.

Foto:

Övrigt2018-01-15 07:31

Tulpanernas högsäsong har precis börjat. Man brukar säga att den sträcker sig från jul till påsk. I de stora växthusen på Gustafslund står mängder av tulpaner och väntar på att bli skördade. Varje vecka är ett nytt parti redo att skördas för hand.

‒Nu odlar och skördar vi ungefär en och en halv miljon tulpaner varje vecka, berättar vd Lena Karlsson.

Hon driver handelsträdgården tillsammans med sina bröder Bosse och Leif. De är fjärde generationens ägare till familjeföretaget.

Vad är det för trender som är aktuella när det gäller tulpaner?

‒Tulpanerna följer lite modetrender och möbeltrender, men samtidigt är det en väldig variation på tulpanerna. Det finns egentligen något för alla, men vi kan väl se att lite av det här lyxiga, fransiga och dubbla är populärt, säger Lena Karlsson.

På Gustafslund odlas närmare 100 olika sorters tulpaner.

‒Pastellfärger är ganska populärt med mycket rosa varianter. Folk gillar också lite lagom vitt, men inte för mycket. Vi ser mycket av de här lite svagare tonerna.

Lena Karlsson betonar att det är ett hantverk att odla tulpaner. Lökarna planteras för hand och lyfts mellan kylar och växthus. De skördas och förpackas i buketter för hand.

‒Det är jättemycket jobb bakom en vanlig tulpanbukett.

Tulpanlökarna köps in från Holland. De börjar anlända i augusti månad och ankommer sedan i partier varje vecka fram till november. Till att börja med planteras lökarna i en specialblandad torv och ställs in i en kyl under i ett antal månader beroende på sort.

‒Det är deras vintervila. Det är ungefär som att man köper en lök och sätter i backen hemma om man har en tomt, säger Lena Karlsson.

Den genomsnittliga tiden i kylen är 15 veckor. Sedan lyfts löklådorna ut i växthuset där tulpanerna växer till sig under tre veckor innan de skördas.

‒Sedan går de till vår packlokal. Där konsumtionsförpackar vi alltefter vad våra kunder vill ha. Det är de här buketterna man kan se på bland annat ICA och Lidl.

Det är jättemycket jobb bakom en vanlig tulpanbukett

Buketterna transporteras ut till butikerna med någon av Gustafslunds fyra lastbilar.

‒Kunden ska kunna ha en fin tulpan i cirka en vecka. Sex till sju dagar ska den hålla om den har följt den här kedjan, säger Lena Karlsson.

Gustafslunds har växthus på en yta av 19000 kvadratmeter i Eskilstuna. Kylarna upptar en yta av 6000 kvadratmeter. Företaget blev i november färdigt med en stor investering i nya kylar. Gustafslund har även växthus på totalt 7000 kvadratmeter i Köping.

Företagets omsättning uppgick räkenskapsåret 2016/2017 till 84 miljoner kronor. Företaget gjorde en liten vinst. Verksamheten påverkas bland annat av hård konkurrens från importerade blommor och fluktuerande valutakurser.

‒Vi pushar för att det vi gör är närodlat, innebär korta transporter och håller bra kvalitet, säger Lena Karlsson.

Gustafslund har för närvarande cirka 100 anställda. Ett 90-tal jobbar i Eskilstuna och drygt 10 i Köping. Företaget har 17 fast anställda och tar sedan in säsongspersonal efter behov. Behovet är som störst just nu under tulpansäsongen.

Förutom tulpanerna odlar Gustafslund även krokus, hyacint, amaryllis och andra lökblommor. Runt vecka 7-8 börjar man odla vita påskliljor som till påsk kompletteras med påskliljor.

‒Våren börjar lite tidigare här. Runt vecka 8 börjar vi plantera det vanligaste sortimentet: Pelargoner, million belles, petunia, tagetes, margueriter och andra vanliga blommor som man brukar ha i trädgårdar och på balkongen.

Fram till midsommar har Gustafslunds handelsträdgård fullt upp med sommarblommorna.

‒Sedan försöker vi hålla lite ledigt, men redan i slutet på juli kommer det julstjärnor som ska sättas. I mitten av augusti börjar planteringen av hyacinter och sedan tulpaner och andra blommande lökväxter.

En nyhet är satsningen på snittliljor som odlas på sommaren då det finns utrymme i växthusen.

‒Vi vill hitta något som man kan odla när vi inte har något annat. Vi vill fylla ut säsongen på något sätt. Då tyckte vi att liljor var en bra idé.

Förra sommaren testades konceptet i liten skala.

‒Det fanns intresse av från kunderna här i närheten, säger Lena Karlsson.

‒Runt midsommar planterar vi liljor som sedan ska säljas från slutet av augusti till oktober. Det är lite nytt för oss. Svenskodlade liljor är vi ensamma om just nu.

Tulpanens dag

I år odlas det för första gången över 160 miljoner tulpaner i Sverige.

Måndagen den 15 januari uppmärksammas Tulpanens dag, bland annat med en instagramtävling under taggen #svenskatulpaner.

Sverige är ett av de länder i världen där invånarna köper störst antal tulpaner per person.

I Sverige finns ett dussin tulpanodlare som odlar enligt Svenskt Sigills kvalitetsregler.

Källa: tulpanguiden.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!