Nämnden har annars i uppdrag att arbeta med kvalitén i lärarutbildningen. I stället har de nya akademicheferna fått ha synpunkter. Akademicheferna är utsedda av rektor och självklart har rektor det slutliga ansvaret för remissynpunkterna som ska lämnas till regeringen i slutet av mars. Processen är således påtagligt odemokratisk.
Om själva förslaget kan sägas att de lärare som utbildats enligt nu gällande modell knappast kan ha hunnit verka så länge på arbetsmarknaden att de kan vara de som förstört elevernas kunskaper. Den återställare som nu föreslås är därför svår att förstå. Jag kan hålla med om att lärarna i dag inte är så kunniga ämnesmässigt, men det har sannolikt sin förklaring i att yrket numera är uselt betalt och i den propaganda som Folkpartiet har bedrivit. Det är således inte någon elit som idag blir lärare.
Det hänvisas ofta till Finland som ett mönsterland för lärarstatus. Det vore konstigt om det inte fanns ett samband med den restriktiva finska invandrarpolitiken. Det finns en betydande risk att Mälardalens högskola inte får examensrätt för högstadiet i matematik och något naturvetenskapligt ämne. Gymnasielärare är det mera rimligt att vi inte får utbilda.
Den utbildning av förskollärare som bedrivs får vi sannolikt behålla, men hur länge kommer efterfrågan att bestå? För Eskilstunas del är det trist med den behandling som naturvetenskaperna fått; Utrustningen i fysik flyttas till Västerås. Kemi och biologi läggs i huvudsak ner. Hur det går med matematikämnet är ovisst; vid Mälardalens högskola är, märkligt nog, matematik och naturvetenskap inte särskilt mycket förekommande ens i civilingenjörsutbildningarna.
Man kan naturligtvis hoppas att det trots allt kan bedrivas något samarbete med Örebro universitet och Högskolan Dalarna, men här har ju regionen inte varit särskilt förutseende.
Regeringen borde i stället för att komma med ännu en lärarutbildningsreform ha satsat på att stimulera intresserade studenters intresse för lärarutbildning speciellt inom naturvetenskap och matematik! Ett mål borde vara att få upp sökandetalen så att det blir konkurrens.
Ett sätt att koncentrera lärarutbildningarna till färre utbildare vore att premiera lärosäten som samarbetar.
Sten Lindstam
biträdande professor i fysik,
tidigare ordförande i Utbildningsvetenskapliga nämnden