På Mälarsjukhusets barnklinik är det högt tryck. Den senaste veckan rapporterades 11 RS-fall från Sörmland till Folkhälsomyndigheten, och länet har totalt haft 32 fall av RS-viruset under säsongen.
RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytievirus och är ett virus som smittar lätt genom exempelvis direktkontakt eller droppsmitta. Viruset är farligt då ett litet barn kan ha en lång besvärlig sjukdomsperiod.
Dan Jacobson är ST-läkare på barnkliniken.
– Antalet fall har tydligt ökat de senaste veckorna, särskilt för barn under sex månader, säger han.
Hur kan föräldrar upptäcka att barnet lider av RS-viruset?
– Det börjar som en förkylning men om viruset klättrar ner till lungorna, börjar barnet andas tungt. Och barnet har också svårt att äta. Men det händer också att viruset inte hamnar i lungorna, säger Dan Jacobson.
Bäst för att undvika viruset är att inte umgås med sjuka människor.
– De allra minsta är särskilt utsatta så de ska inte umgås med förkylda människor. Familjen ska också vara noggrann med handhygien och undvika stora folkmassor.
Om man misstänker att ett barn har RS-viruset kan man ringa 1177 och få råd. Även äldre barn och vuxna kan få infektion av RS-viruset, men för dem blir det en vanlig förkylning. Äldre människor och personer med nedsatt immunförsvar som bär RS-viruset kan däremot få influensaliknande sjukdom och komplikationer.
Dan Jacobson understryker också att RS-viruset är det mest kända viruset, men att det finns andra virus som också är vanliga i dag.
– Det finns också rhinovirus och humant metapneumovirus, två nära släktingar till RSV. Alla de orsakar förkylningar, men kan ge svårare sjukdomar hos de allra minsta.
Drabbade patienter kan även få bronkiolit eller lugninflammation.
– Ett barn som behöver sjukvård kan bli tvungen att stanna flera dagar, men sällan flera veckor. De flesta hamnar inte i respiratorn, tack och lov, säger Dan Jacobson.
Idag finns ännu ingen behandling eller vaccin mot RS-viruset. Katarina Strand Brodd är överläkare på Mälarsjukhuset.
– Det är ingen idé att söka sig till akuten i onödan och absolut inte för att bekräfta om man har RSV eller inte, eftersom det inte finns någon behandling. Däremot ökar risken att man blir smittad om man sätter sig på akuten så man ska hålla sig hemma tills man faktiskt behöver sjukvård och andningshjälp. De allra flesta behöver inte någon sjukhusvård.
I Sverige har hitintills 1 833 personer drabbats av RS-viruset. Av dessa är 574 barn under ett år gamla.
– Jag skulle tro att spridningen kan hålla på i ett par veckor till. Det brukar lindras vid sportlov när man åker iväg och är utomhus oftare. Då brukar det bli bättre, säger Katarina Strand Brodd.