Hon fixar storslagen underhållning på hemmaplan

Repetitionerna av Charleys tant är i fullgång. För första gången på åtta år finns inte Åsa Olofsson med på scenen när Kung Blackes Gycklare ger årets fars. Men hon planerar redan för comeback och för att fortsätta bjuda levande teater i Flenstrakten.

Åsa Olofsson i rollen som Herta i uppsättningen "Kaos i folkparken" som Kung Blackes Gycklare gav förra året.

Åsa Olofsson i rollen som Herta i uppsättningen "Kaos i folkparken" som Kung Blackes Gycklare gav förra året.

Foto:

Övrigt2018-12-20 10:00

– Människor behöver skratta och fly verkligheten en stund – men också se verkligheten. Teater gestaltar livet på olika sätt, säger Åsa Olofsson, som för många blivit ett självklart ansikte på scenen i Vadsbro föreningsgård och i teatergänget Kung Blackes Gycklare.

Men i år har hon självvalt tagit paus från rampljuset.

– Jag behöver fokusera på annat och andas, säger hon.

Fast hon har förstås ett ganska stort finger med i teatern ändå. Och det har knappast blivit mindre jobb, men annat. Åsa Olofsson och hennes sambo jobbar med scenbygget. Dessutom är Åsa del i pr- och kommunikationsarbetet för teatern. Hon vill locka så många som möjligt att upptäcka att det är teater med hög kvalitet som bjuds i Vadsbro från och med trettondagsafton. Och som vanligt är det fars som bjuds, Brandon Thomas Charleys tant som spelats för fulla hus på olika scener i världen sedan slutet av 1800-talet.

– Vi vill få folk att skratta och känna sig lättare till mods.

Kung Blackes Gycklare är i dagsläget ganska ensamma i Flens kommun om att bjuda på levande teater från scenen. Åsa Olofsson önskar att en bredare publik upptäcker den här underhållningen.

– Det är sällan man gör något i kommunen, ofta åker folk till Stockholm och Norrköping för underhållning. Jag tror inte att folk förstår vilken underhållning de kan få på hemmaplan.

Att hon själv hamnade på scenen var ingen slump. Åsa har varit en teaterapa sedan hon var liten, säger hon och menar att hon med största sannolikhet kommer igen på scenen redan nästa år. Hon älskar sammanhållningen i teatergänget och alla åsikter som finns där.

– Det är starka människor med karisma, en grupp som tycker om varandra som en familj.

Åsa Olofsson älskar den möjlighet som teater ger att få ikläda sig olika roller och karaktärer. Hon har synts i roller som både polis och pinuppa.

– Jag förstår inte varför inte fler är intresserade av att få vara med på scenen, säger hon och menar att teatern behöver tillskott av fler som kan underlätta det generationsskifte som är på gång.

Överhuvudtaget vill Åsa Olofsson skapa mer aktivitet i Flens kommun. Hon drömmer om en saluhall i Flen, kanske vid Amazon, där lokala produkter skulle stå i centrum. Och i anslutning till saluhallen en restaurang och kafé som lagar mat på dessa varor och där människor kan mötas.

Just nu är hon starkt engagerad i att få fart på nattvandring hemma i Hälleforsnäs, trots att uppstartsmötet inte lockade en enda deltagare. Hon ser att nattvandrande vuxna behövs i alla orter i kommunen.

– Vi behöver trygga upp för unga, och för alla. Det är ett hårt klimat för unga i dag, med mycket droger och kriminalitet. Vissa kanske inte har några vuxna i sina liv, säger Åsa Olofsson och menar att en vuxen som frågar, ser, stör eller ger en kram kan bli början på en annan väg.

– Det skylls mycket på skolan och den måste ta ansvar. Men den stänger, och då måste vi vuxna ställa upp. Det måste finnas ett engagemang.

Åsa Olofsson

Ålder: 44

Bor: I radhus i Hälleforsnäs

Familj: Sambon Jimmy och sex barn, en gemensam 2-åring och tre döttrar, 24 år, 19 år och 16 år, samt Jimmys 18- och 12-åringar.

Gör: Jobbar som boendestödjare inom socialpsykiatrin i Flens kommun, frivillig på kvinnojouren Malva, styrelseledamot i Kung Blackes Gycklare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!