‒Det har gått över förväntan. Jag trodde att jag kanske skulle kunna få ta lite semester i somras, men det har jag inte haft. Det har varit en helt fantastisk sommar med mycket bröllopstårtor och andra tårtor också.
Ulrikasmakeri har ett kök på Eskilstunavägen i Strängnäs. Här bakar Ulrika Nilsson Stranius allt från enkla småkakor, kladdkakor, smörgåstårtor till jordgubbstårtor, prinsesstårtor och exklusivt dekorerade tårtor.
‒Alla tårtor är unika. Jag designar dem utifrån kundens önskemål och behov.
Ulrika Nilsson Stranius har alltid tyckt att det är roligt att göra tårtor.
‒Jag har tre egna barn och när de växte upp tyckte jag alltid att det var kul att göra lite speciella tårtor. På den tiden var det inte så avancerat. Man färgade lite grädde och gjorde lite annorlunda färger. Jag älskade att hitta på roliga, tokiga, fina och goda tårtor.
När sockerpastan kom till Sverige från USA kring 2008/2009 öppnades nya möjligheter.
‒I stället för marsipan som du har på en vanlig prinsesstårta finns det en sockerpasta som du kan täcka med. När jag fick upp ögonen för den blev jag helt lyrisk.
Sockerpastan är lite mer lättarbetad än marsipan. Den är även överlägsen när det gäller att jobba med olika färger och smaker. Man kan även göra vackra dekorationer i sockerpasta. Med internet kom en helt annan möjlighet att upptäcka nya trender.
‒Det var de här stora maffiga amerikanska tårtorna. I England var det också mycket tårtor som man täckt med sockerpasta. Man gjorde blommor i sockerpastan också.
År 2010 köpte Ulrika Nilsson Stranius Café Trädgårn i Strängnäs där tårtverksamheten började.
‒När vi öppnade caféet fick jag en förfrågan om jag kunde göra en specialdesignad tårta redan första året. Jag nappade på det naturligtvis och sedan rullade det på. Ryktet spred sig så att det blev mer och mer. Jag åkte på en kurs till London och lärde mig lite hur man skulle göra det här på riktigt. Sista året på caféet var det så mycket så jag tyckte att jag borde skaffa en lokal för att hålla på med det här.
Hösten 2016 hittade hon lokalen på Eskilstunavägen i Strängnäs och ombyggnationen till ett fungerande kök började.
‒Jag hade egentligen tänkt driva båda parallellt, men det blev för mycket. Jag sålde caféet till en annan familj.
I mars 2017 öppnade hon dörren till Ulrikasmakeri.
‒Själva bakningen är inte så omfattande egentligen. Det som tar tid med de här tårtorna är dekoren som det läggs ner timmar på. Jag snittar en 4-5 tårtor i veckan. Det är en heltid.
Ulrika Nilsson Stranius har koll på trenderna i tårtvärlden.
‒I bröllopstårtsvärlden går det mot lite rustikt naturligt, lite mindre pråligt. I barnvärlden är det fortfarande Elsa och Anna, Bilar och Babblarna som dominerar.
Hon uppskattar att göra tårtor till speciella tillfällen.
‒Jag får vara med och förgylla speciella dagar för människor. När det gäller till exempel en bröllopstårta har den blivande mannen och hustrun en förväntan. Själva bröllopsdagen är väldigt speciell. Då är det helt fantastiskt om jag får vara med och dela den här stunden, om jag får göra en tårta som de blir glada av och som stämmer överens med deras tanke.
Hur ser framtidsplanerna ut?
‒Så länge folk vill ha mina tårtor och jag tycker det här är roligt kommer jag att fortsätta. Nu fyller jag 50 år så jag tänkte att jag skulle hålla på med det här resten av livet.