Sedan juni 2006 är Ulrika Årehed Kågström biträdande generalsekreterare på Röda Korset.
I hennes arbetsuppgifter ingår att leda det nationella arbetet i Sverige med ansvar för 250 anställda, sköta verksamhetsplanering och vara stand-in för generalsekreteraren Christer Zettergren såväl nationellt som internationellt.
När det uppdagades att den tidigare kommunikationschefen Johan af Donner hade attesterat falska fakturor var det Ulrika Årehed Kågström som gjorde en polisanmälan.
– Flera medarbetare kom till den administrative chefen med sina misstankar som kontaktade mig. Efter att vi tagit in en extern part som gjorde en granskning bestämde vi oss för att det här behövdes polisanmälas. Polisen har helt andra utredningsmöjligheter än vad vi som organisation har.
Från början var det inte självklart att fel hade begåtts.
Svaga misstankar
– Misstankarna var oerhört vaga i början. Framför allt var det flera medarbetare som hade en känsla av att allt kanske inte gick rätt till.
Även sedan den externa revisionsfirman slutfört sin granskning var det inte säkert att olagligheter begåtts menar Ulrika Årehed Kågström.
– Det fanns många frågetecken men inga bevis. Men visst tyckte vi att det var märkligt när Johan sa upp sig själv om det bara handlade om att inte ha följt interna riktlinjer för upphandling.
När Röda Korsets ledning efter flera månaders granskning beslutade att gå ut offentligt med misstankarna mot den tidigare kommunikationschefen hotade han att ta sitt liv.
– För oss i ledningen var det självklart att ändå gå ut med uppgifterna. Vi är en organisation som är beroende av skattemedel och av att enskilda personer skänker pengar. Då måste vi vara transparenta och tåla granskning.
När kommunikationschefen avslöjades var Röda Korset mitt uppe i arbetet med kampanjen Rädda mammorna.
– Vi som organisation har skadats oerhört mycket av det som har hänt. Det inträffade drabbar även andra hjälporganisationer. Jag förstår också att medarbetare och allmänheten är arga och besvikna.
Den tidigare kommunikationschefen misstänks ha försnillat sammanlagt 7,7 miljoner av Röda Korset och sin tidigare arbetsgivare Cancerfondens pengar.
Alla kan drabbas
– Både vi och Cancerfonden chockades av bedrägeriet. Det är mycket allvarligt att ett sådant grovt fel har kunnat inträffa. Tyvärr kan alla organisationer och företag drabbas av oärliga personer som begår brott. Vi har väldigt noggranna kontrollsystem men på något sätt har det ändå brustit.
Debatten efter avslöjandet har även handlat om storleken på det arvode som bland annat Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg har.
– Det är alltid en balans mellan vad som är rimliga löner och vad som krävs för att kunna locka kompetenta medarbetare. Självklart handlar det också om hur pass stor organisationen är. Men Röda Korset har ändå en liten del av den totala kostnaden som går till administrationen, bara tio procent.
En utredning om ordförandens arvode pågår just nu och ska presenteras i början av maj.
Medlemmarna bestämmer
– Det är Röda Korsters medlemmar som måste ta beslutet. Det är en demokratisk organisation och frågan bestäms därmed av medlemmarna.
Även för Ulrika Årehed Kågström personligen har det varit en tuff tid.
– Det är klart att det har funnits stunder då jag har undrat om jag skulle orka fortsätta med mitt arbete. Det är också svårt för en organisation som är van att betraktas som god att plötsligt förknippas med något skandalomsusat.
Hennes tidigare erfarenhet från arbetet som vice vd på Riksteatern, som hamnade i blåsväder efter att dömda brottslingar fått arbeta med Lars Noréns pjäs 7:3, har varit värdefulla.
– På något sätt har jag känt att det aldrig kan bli riktigt så illa som det var på Riksteatern efter polismorden.
En del av det som har varit tidigare kommunikationschefens arbetsuppgifter har Ulrika Årehed Kågström fått utföra.
Kommunikation
– Det handlar bland annat om kommunikation ut mot media, att vara kontaktperson för polis och åklagare, organisera en krisgrupp och även att sköta det interna arbetet med information.
Trots de omskakande händelserna på Röda Korset ger Ulrika Årehed Kågström ett starkt och samlat intryck.
– Jag är bra på att leda och organisera och gillar att jobba även om det är svårt. Självklart behöver vi nu se över vår organisation och vårt kontrollsystem men samtidigt är det så att en kris också kan leda till utveckling.
Hon framhåller att Röda Korset fortsätter arbetet med att stötta människor som drabbas av krig och katastrofer.
– Vi gör så oerhört mycket bra insatser varje dag för människor som är sanslöst utsatta. Jag hoppas också att man inte dömer hela Röda Korsets verksamhet på grund av det som inträffat.
En insamling som fortfarande står i fokus är Röda Korsets insamling till de jordbävningsdrabbade på Haiti.
Rent vatten och hygien
– Nu är det rent vatten och hygien som är viktigt för att hjälpa befolkningen på Haiti. Snart kommer en årstid med mycket regn och orkaner.
Ulrika Årehed Kågström besökte själv nyligen Moldavien.
– Mer än 75 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Här bedriver Röda Korset ett arbete bland annat för traffickingoffer, barn som lever utan sina föräldrar samt insatser för hiv- och aidsdrabbade. Jag gör då och då fältbesök och vid varje besök blir jag påmind om det goda arbete vi gör. Ibland behövs det så lite för att kunna vända en situation.
Att återskapa förtroendet för Röda Korset kommer ta tid.
– Det kommer ta lång tid och kräva mycket hårt arbete. Men det här en period vi ska ta oss igenom.
Åsa Wallin
asa.wallin@ekuriren.se
Foto: Marie Bremberg
marie.bremberg@ekuriren.se