Konkurrensen inom dagligvaruhandeln är stenhård. För Coop har ett sätt att anta utmaningarna varit att omvandla driftsformen till franchising. I dag drivs 118 av Coops drygt 650 butiker av franchisetagare som via ett eget aktiebolag ansvarar för försäljning, personal och driften av butiken.
I Eskilstuna har Coop-butikerna i Skogstorp och Ärla omvandlats sedan tidigare. Torshälla är också på gång och sedan den 1 december är det alltså Agneta Holmén som driver Coop Triangeln.
– Det blir fler och fler butiker som går över till franchising. Fördelen är att man får ta ett större eget ansvar jämfört med en traditionell butikschef, framför allt det som rör ekonomin, säger hon.
– För mig innebär det en stor trygghet att ingå avtal med Coop då vi delar på ansvaret. Coop sköter alla frågor kring marknadsföring, IT och lönesystem medan jag tar hand om lokal- och personalkostnader vilket gör att jag kan fokusera på driften av butiken.
Genom att satsa egna pengar i aktiebolaget utsätter hon sig för en risk men får också en möjlighet att tjäna mer pengar. Och utsikterna för Coop Triangeln är goda enligt Agneta Holmén. Under 2017 uppgick omsättningen till 34 miljoner kronor.
– Den har ökat under flera år och ska förhoppningsvis fortsätta att öka. Det är en stabil butik som ligger på en bra nivå försäljningsmässigt.
Eskilstunabon Agneta Holmén har jobbat inom den kooperativa rörelsen i hela sitt liv. Närmast kommer hon från Stora Coop i Strängnäs där hon var butikschef i fyra år. Dessförinnan drev hon Coop-butiken i Mariefred.
– Jag började jobba extra på Konsum i Slagsta när jag gick i skolan. Sedan utbildade jag mig till styckmästare. 1991 var jag med och öppnade Obs Parken i Eskilstuna och jag har också varit chef i flera butiker. Så visst, jag är verkligen fostrad i den kooperativa världen, säger hon och skrattar.
Hon ser sig som affärskvinna men poängterar att hon delar den kooperativa rörelsens värderingar och ideologi.
– Dialogen med medlemmarna – som äger butiken – betyder väldigt mycket. Jag vill fortsätta utveckla butiken genom att tillgodose den lokala marknaden med ett brett utbud av bra och hållbar mat.
De 14 personer som jobbar i butiken har samtliga gått över som anställda i Agneta Holméns bolag.
– De utgör en väldigt bra mix av äldre och yngre medarbetare. De är taggade och delar min vision om att kunderna ska känna att butiken verkligen andas mat.
Från centralt håll inom Coop ser man positivt på systemet med franchising. Det säger Helena Mattsson, försäljnings- och driftchef inom CBS, Coop butiker och stormarknader.
– Franchisetagare kan tjäna pengar på samarbetet med Coop samtidigt som systemet bidrar till kundnyttan, säger hon.
Att den svenska kooperationen låtit franchisetagare ansvara för driften av butiker är inget nytt påfund. De första franchisedrivna butikerna tillkom redan på 90-talet. Från centralt håll inom kooperationen ser man flera fördelar.
– Vi har sett att det fungerar väldigt bra och utgör en viktig del i vår delningsekonomi med föreningsverksamhet och medlemskap. Det bidrar till att skapa nytta för våra medlemmar på den lokala marknaden.
En annan fördel Helena Mattsson lyfter fram är att franchisesystemet skapar incitament till entreprenörskap.
– Franchisetagaren kommer ofta närmare den lokala marknaden och våra medlemmar vilket vi ser väldigt positivt på.
Avtalen skrivs ofta på fem år och under den tiden är det enligt Coop rimligt att franchisetagaren gör en vinst i bolaget. Två tredjedelar av alla intäkter går idag direkt till franchisetagaren.
– De kan tjäna pengar på samarbetet samtidigt som det skapar kundnytta. Och det har visat sig vara förenligt med det som kooperationen handlar om, att vara en del av den lokala marknaden.