Hunden det perfekta hjälpmedlet för svampsuccé

Svampplockning är i det närmaste en folksport i Sverige och för den med vovven som följeslagare ökar chanserna att hitta svampguldgruvan.

Dags för mjukost efter lyckat sök.

Dags för mjukost efter lyckat sök.

Foto:

Övrigt2017-08-01 04:33

Helena Andersson i Malmköping har plockat svamp i många herrans år. För elva år sedan började hon använda sin dåvarande hund Sigge i söket och i dag håller hon kurser i svampsök i skogarna runt Malmköping.

‒Intresset är ganska stort, det kommer både nybörjare som tycker det verkar kul till de som gått kurser där de använder torkad eller fryst svamp på en gräsmatta, men det blir fel doft. Kommer de ut i skogen och får jobba med färsk svamp blir det annorlunda, så jag är väldigt noga med att man övar ute i skogen, säger Helena.

Hundens ålder har ingen betydelse för om den passar eller inte.

‒Jag brukar säga att lagom ålder är från ett halvår, någon övre åldersgräns finns inte. Jag hade en som var elva år och jätteduktig, så man kan visst lära gamla hundar sitta, säger Helena och guidar treåriga bordercollien Wilma och blandrasen Sigrid, ett och ett halvt år gammal, fram genom skogen.

‒Alla hundar kan oavsett ras och storlek. Hundar är som vi, en del lär sig blixtsnabbt, andra behöver mer tid, Alla hundar gillar att jobba med nosen, det är verkligen detta men även att använda huvudet och samspelet med ägaren. De vanliga fördomarna är att småhundar inte kan någonting, men Sigrid är jätteduktig, säger Helena och ger sina fyrbenta vänner lite mjukost från Kavli-tuben som belöning när de nosat upp en aspsopp.

Tricket, likt många andra träningsformer för en hund, är att det ska vara mödan värt.

‒Du måste lära dem att förknippa svampdoften med att husse eller matte blir jättelycklig och att de får en belöning. I början får man använda kommandoord, efter hand lär de sig jobba på eget initiativ. De allra flesta svampplockare vill ha det där havet av kantareller men oavsett vilken sort man vill ha är det viktiga att man lär in hunden på att det här är något som lönar sig, då lär man det tills det sitter innan man kan gå vidare med andra svampsorter.

Intresset för svampar och plockning är stort i Sverige.

‒Jag är en av gruppstartarna och administratörerna för Facebookgruppen Svamp-klapp, den största svenska gruppen för svamp. Det väller in medlemmar, från 10 000 den här hösten till 21 000, intresset ökar hela tiden.

Sommaren har varit väldigt torr, något som märks på svampåterväxten.

‒I år är det dåligt med kantareller, normalt hittar man mycket i hela kommunen, men sopp är det gott om, Karl Johan, strövsoppar. På mina kurser brukar jag bara kunna ta vilken skog som helst, men i år har jag fått reka ordentligt före men det har löst sig, säger Helena som självfallet har vissa svampfavoriter.

‒Jag använder svamp i det mesta, favoriterna är rödgul trumpet och blodsopp som finns här men inte alls mycket tyvärr.

Undvik giftsvampar

I Sverige finns över 10 000 svampsorter och Livsmedelsverket ger några tips för att minska risken för förgiftning.

Plocka bara svamp som du är säker på är bra matsvamp.

Använd nya svampböcker.

Om du är osäker på vilken svamp du har framför dig, plocka den inte.

Tillaga svampen ordentligt.

Källa: Livsmedelsverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!