Hundratals firade det mandeiska nyåret med dop i Skjulsta

Igår var det den sista dagen på året, enligt den mandeiska kalendern. Då samlas hundratals mandéer för att döpa sig vid Skjulstabadet i Eskilstuna och fira in det mandeiska nyåret.

Dopceremonin sker vid Skjulstabadet av särskilda anledningar. Vattnet måste vara rinnande, och samtidigt som de döps ska de titta mot norr.

Dopceremonin sker vid Skjulstabadet av särskilda anledningar. Vattnet måste vara rinnande, och samtidigt som de döps ska de titta mot norr.

Foto:

Övrigt2018-07-18 04:00

Mandeismen är en döparreligion, därför firas nyår delvis med en stor dopceremoni. Vid Skjulstabadet kommer uppskattningsvis cirka 130 mandéer att döpa sig under tisdagen.

Nyåret är den största högtiden inom mandeismen och vid strandkanten i Skjulsta väntade en stor samling på att bli döpta av prästen som tar emot dem i vattnet.

Först ut är männen, sedan är det kvinnornas tur. Tamara Nasim, 18 år, är en av dem som skulle döpa sig när männen var klara.

– Det känns bra efteråt, och det är bra för hjärtat när man ber och döper sig, säger Tamara Nasim.

Under vintertid när Skjulstabadet oftast är täckt av is döper Tamara Nasim sig i Hallsberg, Stockholm eller Gävle.

Imad Alkadadi, som är verksam inom mandéernas församling och förening, förklarar att det behövs en mandeisk kyrka i Eskilstuna. Då får de bland annat möjlighet att döpa sig året runt.

– Vi har letat ganska länge efter mark som vi kan bygga en kyrka på, men kommunen säger att de inte har tillgång till tillräckligt stor mark för oss. Vi är en stor förening men vi har ingen lokal för fester, och aktiviteter för barn och vuxna där alla ryms, säger Imad ALkadadi.

Jimmy Jansson (S) förklarar att regleringen är komplicerad och att man måste veta väldigt tydligt vad man vill och komma formellt till kommunen, därefter prövas det efter detaljplan och bygglov. Förra året samlade Jimmy Jansson (S) tillsammans med Lars G Linder (S), de religiösa samfunden för att få en bättre helhetsbild.

– Vi ska försöka ta upp det här mötet igen, för att se hur dessa olika organisationer kan vara behjälpliga i att bygga ett bättre samhälle. De är en viktig väg in för att klara av integration och sociala insatser. Vi har försökt att vara mer framsynta och ha en långsiktighet i hur behoven ändå ser ut, säger Jimmy Jansson (S).

Efter dopceremonin har det mandeiska nyåret bara börjat.

– Efter dopet åker vi hem och fyller hinkar med vatten. När solen går ner låser vi dörrarna och vi får inte gå ut under 36 timmar, och vi får inte dricka vattnet ur kranen. Man brukar säga att vi är oskyddade under den tiden, därför stannar vi hemma så inget ont kan hända, berättar Wurood Harbi som också är vid Skjulstabadet i dag.

Haidar Alkamisi har precis kommit upp från sjön och står vid strandkanten och ser på när de andra döper sig.

– I dag är den sista dagen på min mandeiska kalender och i morgon börjar det nya året. Jag känner mig glad och mitt hjärta känns rent. Efter varje dop börjar ett nytt liv, som när ett barn kommer till världen, säger Haidar Alkamisi.

Mandeism

Mandeismen är en gnostisk döparreligion och har sitt ursprung i Irak och västra Iran. I dag uppskattas det finnas cirka 90 000 mandéer i världen, och runt 1000 är medlemmar i den mandeiska församlingen i Eskilstuna.

Det upprepade dopet i rinnande vatten leder tankarna till Johannes Döparen.

Mandéerna är en minoritet i Sverige. I Eskilstuna har de ingen kyrka, därför är inte dop möjliga under vinterhalvåret i kommunen. Då kan de i stället döpa sig i bland annat Stockholm, Hallsberg, Lund, Sandviken och Malmö.

Riten omfattar nedsänkande, tecken med vatten och olja på pannan, drickande av vattnet, en rituell måltid på bröd och vatten, och ett handslag (qushta).

KÄLLA: Myndigheten för stöd till trossamfund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om