Stolarna tog snabbt slut i Flodafors sockenstuga, när drygt 200 jägare och tamdjursägare kom till informationsträffen på onsdagskvällen. Det var Floda LRF som bjudit in till mötet, med anledning av att älgjakten inleds på måndag, när det nu verkar finnas vargvalpar i trakten.
Jan Larsson från både Floda LRF och från Älgförvaltningsområde 7, som sträcker sig från Katrineholm till Hjälmaren, var en av deltagarna på mötet.
‒Vi måste ha information inför jakten, både med tanke på hundar och på människor. Det är klart att det är oro bland folk.
Johan Varenius, på Länsstyrelsen Sörmlands enhet för viltförvaltning, konstaterade att länsstyrelsens uppgift är att förvalta rovdjursbeståndet utifrån gällande lagstiftning.
‒Vi vill samverka med er och vi vill hantera rovdjursförvaltningen så att den fungerar för er också, inledde han mötet.
Det finns inga tidigare dateringar av vargvalpar födda i Sörmland hos länsstyrelsen och Johan Varenius sa att situationen är ny även för dem. Mötesdeltagarna fick information om varningssystemet "Rovdjursalert" och den skyddsjaktsorganisation som finns. Det finns ännu inte mycket erfarenhet av hur vargar agerar i län med mycket klövvilt, som Sörmland.
Lovisa Häggström från länsstyrelsen visade kartor där vargarna i länet kunnat identifieras genom spillning eller på kamera. Hon ville uppmana allmänheten att skicka in spillning och rapportera eventuella fynd i databasen Skandobs. Det är ännu inte helt säkert att de observationer som gjorts i länsstyrelsens lodjurskamera i Bie verkligen är varg, utan det kan fastställas först genom dna-prov på spillning. De valpar som syns på bilderna är inte normalfärgade, utan är mörkare än vanliga vargar.