I Eskilstuna centrum avlöser restaurangerna varandra. Man behöver sällan ta mer än tio steg för att komma från ett matställe till ett annat. Staden kan tyckas vara överfull av uteserveringar och krogar även för de närboende, och snart flyttar ännu en restaurangkedja in bland våra låga byggnader. Äter vi verkligen så mycket?
För femtio år sedan var husmanskosten det enda självklara valet. De finare restaurangerna hade ibland någonting exotiskt, men det enda vi svalde utanför hemmet var kaffe, bakelser och nyheter om ekonomisk återhämtning. Förändringen i vår mathållning tycks ha skett gradvis, men när vi blev små kulinariska monster som kunde stödja femtio uteserveringar samtidigt verkar ingen kunna svara på.
Kanske svalde vi lite fransk kultur på vägen från 90-talet? Även om vi inte klassar sniglar och grodor som delikatesser ännu, skulle det vara en förklaring till det rika utelivet i vår stads inre delar. Även på måndagseftermiddagar är de tunna kaféborden fullsatta av lattepimplare och syndande dietister.
Vi borde i vilket fall som helst kunna sträcka på nacken lite: inte många medborgare stöder restaurangverksamheten mer än oss Eskilstunabor.
Andreas Falkviksson
Eva Axelsson
eva.axelsson@ekuriren.se
016 - 15 61 54