‒De åtta ungdomar som bodde på Wisborg fram till att det stängdes har flyttat till kommunens egna stödboenden, säger Kristian Nord som är verksamhetschef på Frösunda omsorg och HVB Wisborg.
Frösunda omsorg AB hade ett avtal om flera HVB-platser för ensamkommande flyktingbarn med Strängnäs kommun och som mest bodde 20 ungdomar i åldern 16–18 år på Wisborg. När trycket var som starkast, hösten 2015 och en bit in på 2016, bodde 150 ensamkommande i Strängnäs kommun. Under den tiden utökade Frösunda omsorg AB verksamheten och ordnade även fram boendeplatser i Gorsinge och på Löthem.
‒När allt färre ungdomar kommer hit för att söka asyl minskar också behovet av boendeplatser. Avtalet med kommunen löpte ut den sista november och nu har vi inte längre kvar några HVB-platser i Strängnäs, säger Kristian Nord.
Strängnäs kommun är nöjd med hur verksamheten på Wisborg bedrivits och tycker att samarbetet med Frösunda omsorg AB har fungerat väl.
‒Vi valde att arbeta med Frösunda efter upphandling och det har fungerat bra. Bolaget fick i uppdrag att bosätta kommunens andel av ensamkommande ungdomar och vi har jobbat bra tillsammans. Kostnader har hållits och vi har inte råkat ut för några trista IVO-anmälningar, säger Annica Westling som är verksamhetschef inom socialkontoret.
Förutom att kommunen anlitade Frösunda omsorg AB för HVB-platser har flera ensamkommande ungdomar också bott på olika familjehem, både i och utanför Strängnäs kommun.
‒De sista ungdomarna som bodde på Wisborg fram till att det stängde har fått flytta in i något av kommunens stödboenden, säger Annica Westling.
I dagsläget har socialkontoret i Strängnäs hand om 93 ensamkommande som bor på något av kommunens stöd- eller familjehem.