"Hyresgäster ska kunna bo med samma kvalitet som andra"

– Man kan ha många synpunkter på renoveringar generellt. Men man måste också kunna uppskatta att det finns fastighetsägare som är beredda att satsa på hyresrätten.

Andreas Sjöberg är vice vd och affärschef för branschorganisationen Fastighetsägarnas avdelning Mittnord. – Vem, om inte nuvarande hyresvärd, skulle satsa de här pengarna på de här lägenheterna?

Andreas Sjöberg är vice vd och affärschef för branschorganisationen Fastighetsägarnas avdelning Mittnord. – Vem, om inte nuvarande hyresvärd, skulle satsa de här pengarna på de här lägenheterna?

Foto:

Övrigt2017-11-11 04:05

Det säger Andreas Sjöberg. Han är en av dem som följt vår rapportering om hyreslägenheter som rivs ut när en hyresgäst flyttar ut och renoveras innan nästa flyttar in, med höjd hyra som följd. Han är också vice vd och affärschef för branschorganisationen Fastighetsägarnas avdelning Mittnord. Nu vill han ge sin bild av utvecklingen.

– Jag har full förståelse för att det här är en fråga som har stort intresse hos människor. Bostaden är väldigt central i livet och en förutsättning för att människor ska kunna må bra.

Fastighetsägarna är en branschorganisation som representerar drygt 15 000 medlemmar och beskriver sig arbeta för en väl fungerande fastighetsmarknad. De båda fastighetsbolagen D. Carnegie och Victoria park som synts i vår rapportering är medlemmar.

Enligt Andreas Sjöberg finns det flera fördelar med att göra renoveringar på det sätt som de här bolagen gör i Eskilstuna. Speciellt om man jämför med mer omfattande renoveringar som höjer standarden på hela fastigheter och påverkar sittande hyresgäster både under renoveringstiden och med hyreshöjningar som görs efteråt.

– Här finns det ingen hyresgäst som får en ny hyra eller en ny standard som den inte vill ha. Lägenheten är ju tom. Det drabbar ingen sittande hyresgäst och innebär att vi får lite mer olika nivåer på standarden i samma stadsdel. Om du är hyresgäst i en av de här stadsdelarna och känner att du vill bo mer modernt så kan du bo kvar i stadsdelen.

Andreas Sjöberg är övertygad om att det finns hyresgäster som vill ha en hög boendestandard.

– Jag gillar inte riktigt den här delen av debatten där man nästan stigmatiserar hyresrätten. Det är inte bra. Ska boendeformen hänga med och kunna konkurrera med andra boendeformer då kommer den här typen av renoveringar krävas. För varför skulle inte hyresgäster kunna bo med samma kvalitet som andra?

Samtidigt är han tydlig med att hyror som ligger på nivåer som närmar sig de som nyproducerade lägenheter har ställer vissa krav.

– Det måste vara kvalitet och en väldigt hög nivå på de här renoveringarna för att de hyror vi ser i de här lägenheterna ska vara okej att ta ut. Det är jätteviktigt. Egentligen är ju det en sån sak som man inte ska behöva nämna men det tycker jag ändå kan vara en sak som är viktig att tänka på

En aspekt som många som hört av sig till mig om är det faktum att man river ut fräscha, fullt fungerande vitvaror. Att det känns så onödigt...

– Det har jag full förståelse för. Man kanske ska respektera att viss interiör fortfarande fungerar och låta den stå kvar. Det är klart att man måste hantera resurserna på ett ansvarsfullt sätt. Och det skulle ju kunna innebära att man kan tänka sig en något lägre nivå på hyran.

Vid mer traditionella, större renoveringar som påverkar samtliga hyresgäster i ett hus kan fastighetsägaren jobba med olika nivåer av renovering för att hyresgästerna ska kunna känna att de får en hanterbar hyra. Andreas Sjöberg funderar på om en liknande lösning skulle kunna fungera även i de lägenheter som renoveras styckvis.

Men blir inte det svårt när det inte finns en befintlig hyresgäst som kan efterfråga en nivå?

– Jo, men jag tänker på de synpunkter som kommit in på att det är oklokt att ta ut saker som faktiskt fungerar. Och då skulle man ju kunna tänka sig att hyresvärden faktiskt gör en bedömning och är det så att viss interiör fungerar i lägenheten så skulle man kunna tänka sig två olika nivåer och låta vitvaror som fungerar stå. Men det är ju upp till hyresvärden.

– Jag kan ju hålla med i den synpunkten. Men jag kan heller inte tala om för någon som äger ett hyreshus hur de ska hantera det hyreshuset utan det är ju helt upp till dem.

Till de som är kritiska till renoveringarna skulle Andreas Sjöberg vilja vända på frågeställningen.

– Vem, om inte nuvarande hyresvärd, skulle satsa de här pengarna på de här lägenheterna? Om det är så att man har åsikter den här typen av renovering av tomställda lägenheter så undrar jag vad är alternativet? Här har man ändå lite större hyresvärdar som har en investeringsvilja och som är beredda att satsa på hela stadsdelar, hela fastigheter och enskilda lägenheter och ta det till en nivå som kanske inte finns i de här stadsdelarna. Det måste ju ändå vara positivt i grunden.

Känner du att din hyra är för hög?

Funderar du på om den hyra du betalar är rätt för den standard du har i din lägenhet? Vänd dig till Hyresnämnden. Nämnden kan pröva om du betalar en skälig hyra.

Här kan du läsa mer om vad en skälig hyra innebär och om hur Hyresnämnden fungerar:

MER ► Så går det till

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om