Hyresförhandlingarna är i full gång i landet och hyrorna för närmare 600 000 hyresgäster är klara. Så även för Eskilstuna Kommunfastigheters hyresgäster som får räkna med en hyreshöjning på en procent 2018. En lägenhet med en hyra på 5 000 kronor i månaden kommer att kosta 5 050 kronor. De nya hyrorna börjar gälla från den 1 mars.
Den genomsnittliga höjningen i landet ligger på strax under en procent. De kommunala bolagen höjer i genomsnitt 0,88 procent, medan de privata höjer med 0,98 procent, enligt Hyresgästföreningens sajt Hem & hyra. Nivåerna ligger generellt något högre än 2017 års höjningar.
Hyresgästföreningen i Eskilstuna är i stort sett nöjd med den nyligen avslutade förhandlingen.
‒Överenskommelsen säkerställer att Eskilstuna Kommunfastigheter bibehåller sin höga förvaltningskvalité, samtidigt som det ger kostnadstäckning för underhållskostnader och taxehöjningar, säger Fredrik Malmberg.
Han är samtidigt starkt kritisk till den politiska majoritetens hantering av bostadsbolagets vinst.
‒I de nya ägardirektiven klubbades att vinsten, 22 miljoner kronor, ska överföras till kommunen för bostadssociala ändamål. Den värdeöverföringen motsvarar 2957 kronor per lägenhet och år.
Är det inte rimligt att ägaren plockar ut vinst?
‒Jo, men vi ifrågasätter att det går till något som ska vara skattefinansierat. Bostadssociala ändamål riktar sig till fler än hyresgästerna som med den här modellen får en extrabeskattning. Sen sticker det ju extra mycket i ögonen på folk när kommunen plockar ut 50 miljoner i reavinst efter lägenhetsutförsäljningarna.
Hyresgästföreningens ordförande Tommy Holm är av samma uppfattning.
‒Vi ser fram emot att ta diskussionen med Eskilstunas kommunpolitiker på stadens gator och torg i valrörelsen som kommer, säger han.
Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) ser gärna att hyresrätten som boendeform uppvärderas men anser att de orättvisor som finns ska regleras på nationell nivå av riksdagen.
‒Lokalt använder vi den lagstiftning som finns när vi tar ut medel ur det allmännyttiga bolaget, som inte bara har lägenheter utan även hyr ut kontor och lokaler kommersiellt. Vi behöver inte skatta för de här pengarna utan kan återinvestera dem direkt i sociala insatser som gynnar hyresgästerna. Det handlar bland annat om pengar till Stadsmissionen och kvinnojouren, säger Jimmy Jansson.