"I dag är det en helt annan ungdomsvärld"

Som ordförande i Sörmlands socialdemokrater är Hans Ekström med i Eskilstuna stadshus och firar SSU på lördag. Han är för de flesta känd som tidigare kommunalråd i Eskilstuna. I dag är han riksdagsledamot.

Hans Ekström har tidigare varit kommunalråd i Eskilstuna, i dag är han riksdagsledamot.

Hans Ekström har tidigare varit kommunalråd i Eskilstuna, i dag är han riksdagsledamot.

Foto:

Övrigt2017-09-20 15:36

Hans Ekström är utbildad historielärare och knyter omedelbart an till uppropet från Eskilstuna våren 1917:

– SSU föddes i en tid när det var revolution och krav på auktoritära styren. Det var väldiga orättvisor. Vi har nu en lika avgörande tid som då. För mig handlar det inte så mycket om att minnas utan snarast om en uppfordran - om de orkade då, så har vi skyldigheten nu - att stå upp för samma värden. Det gäller både demokrati, liksom krav på rättvisa och solidaritet.

Varför startade allt i Eskilstuna?

– Eskilstuna var en arbetarstad med ett väldigt starkt metallarbetarfack ända in på 1980-talet. Metall dominerade politiken i Eskilstuna när jag blev aktiv. Det fanns en fast övertygelse med fötterna i demokratiskt sinnelag och avståndstagande från kommunism och totalitarism som historiskt präglat Metall i Eskilstuna. Jag gissar att det föddes ur det av unga, aktiva arbetare.

Klart att jag vill se ett starkare SSU. Men det är en helt annan ungdomsvärld i dag.

Oroar det att SSU är mindre i dag än då?

– Klart att jag vill se ett starkare SSU. Men det är en helt annan ungdomsvärld i dag. Då engagerade man ungdomar som hade börjat arbeta och ända upp till 30-årsåldern. Det gav en helt annan storlek och stabilitet. I dag engagerar man sig och blir aktiv ett par år. Sedan flyttar man, kanske för studier. Det är mycket snabbare omloppstid. Samhället ser annorlunda ut.

När Hans Ekström befann sig i slutet av grundskolan gick han själv med i SSU, det var på 1970-talet på Norr i Eskilstuna och sedan på SSU Eskil (gymnasieskolan).

‒ Men jag var ingen karriärist och satt inte i någon styrelse, skrattar han.

Även då stannade medlemmarna längre tid i en förening, färre fortsatte till högskolestudier, fler arbetade. Nu måste man se läget realistiskt. Det gäller alla politiska ungdomsförbund.

Hans Ekström menar att det ställer krav på partierna att finna andra rekryteringsbaser. Inga kommer automatiskt.

Vilken nytta hade du av ungdomsåren för ditt senare politiska liv?

– Genom att jag inte var politiskt aktiv under mina universitetsår så blev det ingen rak karriärväg, som det varit för många andra. Men när jag sedan blev politiskt aktiv så hade jag nytta av dem som jag hade lärt känna som ung, samt att jag var igenkänd.

När Eskilstuna kommun gav ut tre band om ortens historia runt 2000 så nämndes inte SSU:s bildande. Var inte det som hände 1917 i Eskilstuna så viktigt?

– Jo, om författarna hade vetat om det så hade de nog tagit med det, oavsett politisk uppfattning. Jag blandade mig inte i det redaktionella. Jag tror inte heller att det är så allmänt känt bland Eskilstunaborna, trots statyn vid Stålforsskolan.

Fotnot: Statyn ”Den rasande balansen” vid Stålforsskolan skänktes till Eskilstuna 1967 som ett led i firandet av 50-årsminnet av SSU:s bildande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!