Vid flera tillfällen har Sverige haft amnesti för skjutvapen, men från och med den 15 oktober och fram till 11 januari 2019 är det dags för landets första amnesti för explosiva varor. Den innebär att den som illegalt har explosiva föremål kan kontakta polisen som tar hand om det, utan att riskera att bli dömd för det. Amnestin är ett sätt att minska antalet illegala explosiva varor – handgranater, bengaler, sprängämnen – som finns ute i samhället.
– Det finns indikationer på att det förekommer en hel del sprängämnen bland kriminella kretsar, bland annat har det dykt upp en hel del handgranater, säger Jan-Erik Granström, samordnare för polisområde Sörmland i amnestifrågor. Med en amnesti får vi förhoppningsvis in några av dem.
Varför skulle kriminella vilja lämna ifrån sig explosiva varor?
– När vi hade vapenamnesti senast kom det in väldigt mycket jaktvapen, men det visade sig att det även kom in en del pistoler och automatvapen. För varje vapen som kommer in så finns det färre ute i samhället.
Amnestin är också till för de personer som har explosiva varor hemma utan att för den delen tänkt använda sig av dem i ett brottsligt syfte. Till skillnad från tidigare amnestier ska den som nu vill lämna in ett explosivt föremål eller ämne absolut inte ta med sig den till polisstationen.
– Det viktigaste av allt är att man ringer oss, så kommer vi och hämtar upp varorna, säger Jan-Erik Granström. Vi vill inte ha in dynamit och granater på våra polishus, där kan de utsätta andra för fara.
Jan-Erik Granström säger också att man ska låta bli att röra sprängämnena över huvud taget, framförallt om man inte vet vad det är för något.
– Det finns många otäcka kemikalier man kan åka på. I de fall då vi polisen själva är osäkra kommer vi att ta in den nationella bombskyddsgruppen.