Stölden av en mobiltelefon samt skadegörelsen, en krossad ruta i en busskur, hör möjligen hemma i domstolen. Men knappast de två andra åtalspunkterna.
Pojken dök upp på en kemilektion med en annan klass än hans egen. Det är osäkert om ”olaga intrång” ens i lagens striktaste mening innefattar en sådan handling. Det krävs i alla fall en rätt elastisk tolkning av termen för att döma en 15-åring som uppehållit sig i fel klassrum.
Väl där betedde sig pojken störande, tände och släckte ljuset. Efter flera tillsägelser blev han utvisad och lärare motade honom mot dörren. Då knuffade pojken tillbaka på ett sätt som gjorde att lärare visserligen inte ramlade omkull men, enligt domen, fick ”ont under i vart fall några minuters tid”.
Alltså, läraren föser handgripligen en elev mot dörren. Det är ett begripligt agerande när en elev stör och vägrar lämna klassrummet, om än kanske inte alldeles korrekt. Men pojkens knuff tillbaka är också en begriplig reaktion på lärarens handgripligheter – även om han medvetet eller omedvetet går lite för långt.
Ska sådana här saker behandlas av rättsväsendet? Nej, och för det mesta löser man den här typen av incidenter på rektorns kontor, kanske tillsammans med elevens föräldrar. Och väl är det. Om varenda överträdelse ska prövas av domstol, kollapsar snart rättsväsendet av överbelastning. Och atmosfären i skolor, familjer eller på arbetsplatser skulle förpestas om allt som skulle kunna lagföras polisanmäldes. (Men allvarliga brott bör förstås alltid anmälas.)
I det här fallet ser det ut som att skolan, polisen och rätten tyckte sig ha att göra med en allmänt jobbig person, och passade på att klämma till honom så mycket som möjligt. Det räckte inte med att åtala pojken för stöld och skadegörelse, utan brotten ringa misshandel och olaga intrång krystades fram.
Så, vad händer nu? Ska skolan polisanmäla alla elever som uppehåller sig på fel platser i skolan, elever som befinner sig i uppehållsrum när de borde vara på lektion eller, som pojken, smyger in på lektioner som inte står på deras schema? Och om skolan har målsättningen att behandla alla elever lika, måste polisen i fortsättningen meddelas varje gång en elev och en lärare bara så mycket som petar på varandra.
Eller så väljer skolledningen att själv hantera liknande problem i framtiden.