I huvudet på männen

I sommar är det män som gäller på Konstgalleriet Hälleforsnäs. Sex manliga konstnärer ställer ut under den gemensamma titeln "A man's world". Här saknas varken pickadoller, cowboys, döskallar, flygplan eller bilar.

I huvdet på männen, eller? I sommar ställer sex intressanta manliga konstnärer ut på Konstgalleriet Hälleforsnäs. Utställningsansvariga Karin Ögren hoppas på intressanta diskussioner om lek, allvar och manliga symboler.

I huvdet på männen, eller? I sommar ställer sex intressanta manliga konstnärer ut på Konstgalleriet Hälleforsnäs. Utställningsansvariga Karin Ögren hoppas på intressanta diskussioner om lek, allvar och manliga symboler.

Foto:

Övrigt2017-06-02 07:00

Smockat med symboler tätt förknippade med patriarkatet, med andra ord. Regissören bakom utställningen är dock en kvinna, galleriets föreståndare Karin Ögren som mycket medvetet valt ut verken till mansutställningen.

‒Jag är ändå lite förvånad över hur dov färgskalan blivit. Det mesta går i svart, vitt eller grått. Utgångspunkten var att samla ihop ett antal massiva verk som jag själv fastnat för under åren. Sedan kom titeln av sig själv. Det blev helt enkelt en mycket manlig värld, fylld av symboler som ofta förknippas med pojkar och män - men också med våld. Sammantaget har det blivit en utställning som ställer väldigt många frågor. Om lek och allvar, liv och död. Och om hur pojkrummets symboler får en helt annan betydelse i den vuxne mannens värld.

Fotografen Hans Gedda, världsberömd porträttfotograf bosatt i Flen, visar ett antal stilleben uppbyggda av "sånt jag hittat i skogen" som han själv uttrycker saken. Djurkranier och passare, fiskrens och en död mus arrangerade i olika konstellationer.

‒I varje stilleben ska finnas någonting gåtfullt och de flesta bilderna handlar om liv och död.

John Rasimus medverkar med en grimaserande silvercowboy, ett träsnitt i akryl och olja.

‒Cowboyen är man ju uppväxt med, han är ett ledmotiv. På ett sätt symboliserar han frihet, men min silverversion signalerar även någonting annat, ett irrande och en dubbeltydighet.

Urban Engströms revolver är stor och svart och tillkommen i all hast, enligt konstnären själv.

‒Jag har alltid samlat på bilder. Överallt. Klippt ut och sparat för att så småningom ta fram dem och använda i min konst. Som konstnär leker man i sin egen värld hela livet. Som barn pysslar de flesta med något, vårt privilegium är att kunna fortsätta även som vuxna.

Karin Ögren är medveten om att "A man's world" kan tolkas som att hon sticker ut hakan i det genustänkandets tidevarv vi just nu befinner oss i.

‒Ja, jag hoppas på givande diskussioner när vi håller finissage i höst med samtliga sex konstnärer närvarande. Och kanske blir jag tvungen att arrangera även en "A woman's world" så småningom.

A man´s world

Medverkande konstnärer:

Urban Engström med bland annat "Revolver AB"

Jonas Gazell med ljudverket " Let out" - gråtande kvinnor ur filmer och tv-serier.

Hans Gedda med stilleben.

Göran Hägg med Amelia Earhardt och hennes flygplan.

Kent Karlsson med skulptur.

John Rasimus: "Silver Cowboy"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!