"I slutändan är det arbetsgivaren som bestämmer vem de vill rekrytera"

Hamid Sultani tycker att det känns märkligt att han efter fyra månader ännu inte träffat den arbetsförmedlare som Arbetsförmedlingen gett honom.– På senare år har vi blivit mer digitaliserade i vår kommunikation, men det är klart att vi har en skyldighet att ge kunderna en dialog som de är nöjda med, säger Jorge Molina som är sektionschef på Arbetsförmedlingen i norra Sörmland.

Susanne Holmberg är gruppledare på Jobbtorg Strängnäs.

Susanne Holmberg är gruppledare på Jobbtorg Strängnäs.

Foto:

Övrigt2018-11-12 05:30

Jobbtorg i Strängnäs erbjuder stöd till personer som är i behov av ekonomiskt bistånd, medan några insatser, så som Jobbrum med Jobbchansen och CV-verkstad riktar sig enbart till medborgare i Strängnäs kommun.

– Vi träffar dagligen på kompetenta människor, med god utbildningsnivå, som inte kommer vidare. Jag förstår att det är en frustrerande sits att befinna sig i, säger Susanne Holmberg, gruppledare på Jobbtorg Strängnäs.

På Jobbtorg läggs ett stort fokus på individens målbilder som: vart är man på väg och vad har man gjort tidigare. Inte sällan kan den arbetssökandes CV vässas så att det bättre matchar jobbsökandet.

– Vi erbjuder också intervjuträning så att den arbetssökande ska komma så väl förberedd som möjligt till en rekrytering. Det finns många bitar att jobba med. Vi samverkar med ett flertal parter där Arbetsförmedlingen är en och Komvux är en annan, säger Susanne Holmberg.

Under året har Jobbtorg arrangerat nio Jobbrum tillsammans med Arbetsförmedlingen. Vid dessa tillfällen finns representanter från olika företag med anställningsbehov på plats för att möta arbetssökande.

– Det är en satsning som har slagit väl ut och vi har flera konkreta fall som lett till fasta anställningar, säger Susanne Holmberg.

– Arbetsförmedlingens insatser ska gå hand i hand med kundens förutsättningar. När en utbildning är klar ska den i bästa fall leda till arbete. Det funkar inte alltid så, men det är målet, säger Jorge Molina som arbetar med etablering av nyanlända.

Han poängterar att det gäller att göra sig behörig till de arbeten som ska sökas och att de kontakter som den arbetssökande skaffar sig på vägen är viktiga att vårda. Samtidigt säger Jorge Molina att en arbetssökande har all rätt att träffa sin arbetsförmedlare, om det finns behov för det.

– Våra kunder ska känna att de har kontinuerlig kommunikation och tillgång till oss.

I Sörmland är cirka 12 900 personer inskrivna som öppet arbetslösa hos Arbetsförmedlingen.

– Insatserna som vi drar igång för en arbetssökande ska gå i takt med efterfrågan på arbetsmarknaden. Det ska leda någonstans, det får inte bara bli en tillfällig åtgärd. Efter en utbildning är det viktigt att göra klart: vad förväntas av mig nu? Det ska finnas en plan för att ta nästa steg så att vi kan matcha individerna med företagen som efterfrågar personal, säger Jorge Molina.

Han tycker att det är frustrerande att inte lyckas vägleda nyanlända som är välutbildade, att slutföra eller validera sina akademiska utbildningar, så som just i det här fallet.

– Vi ställer förväntningar i förhållande till individens förutsättningar och försöker alltid matcha dessa på bästa sätt. I det här fallet har vi en lärare som vi skickar på en annan utbildning och då har vi inte hamnat rätt. Med de språkkunskaper som Hamid verkar ha låter det som han borde kunna arbeta som modersmålslärare eftersom han har jobbat med det innan.

För att komma in på arbetsmarknaden så gäller det att göra sig behövd. En godkänd examen eller en validerad utbildning är ett steg för att nå dit.

– Vill man jobba med det man drömmer om så krävs det ofta att man är villig att satsa mycket tid och energi för att nå målet. Några garantier för jobb är inte givna för det.

– I slutändan är det arbetsgivaren som bestämmer vem de vill rekrytera, avslutar Jorge Molina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!