Flyttlasset till ”Björkarnas stad” gick i slutet av augusti förra året och den 1 september började han sin nya anställning.
– Rektorn vid friidrottsgymnasiet i Umeå ringde och erbjöd mig en tjänst så det var inte svårt att tacka ja på stående fot. De ville ha in nytt blod i systemet och nu slipper jag allt det administrativa som jag gjorde i Råby och kan ägna mig nästan helt åt sporten, berättar Janne.
Tre arbetsgivare
Så nu arbetar han i ett projekt där han i praktiken har tre arbetsgivare, Svenska Friidrottsförbundet, Umeå universitet och Umeå kommun eftersom han är instruktör på friidrottsgymnasiet vid Dragonskolan.
– Egentligen rör det sig om sammanflätade tjänster eftersom det handlar om ett projekt som går under namnet Friidrottens prestationscentrum och det finns också i Växjö, förklarar Janne Bäck och fortsätter:
– Tanken är att kunna kombinera högklassiga studier med elitidrottssatsning.
Verksamhetsledare
Jannes roll i det hela är att han är verksamhetsledare och tränare vilket innebär att han är ansvarig för idrottsverksamheten i projektet.
– I dag har vi 17 friidrottsutövare i gruppen och de är indelade i två kategorier. Just nu har vi tre killar som ingår i något som kan kallas division 1-gäng. Det är medeldistansarna Joel Bodén och Robin Rohlén samt diskuskastaren Johnny Karlsson.
Janne berättar om kraven för att komma med i elitsatsningen:
– För att hamna i division 1-gänget är minimikravet att du som junior har klarat minst JEM- eller JVM-kvalgränsen i din gren. För att komma i fråga för elitavtalet ska du tävla på SM-nivå och vara bland de 20 bästa i landet.
Utöver tjänsterna i Västerbotten är Janne anlitad av Svenska Friidrottsförbundet:
– Jag är grenutvecklingsansvarig för höjdhopp och jobbar tätt med bland andra Johnny Holm. Samtidigt har jag varit grencoach för U22-landslaget.
Dessutom har han tät kontakt med två av Råby-Rekarnes bästa höjdhoppare – Jakob Thorvaldsson och Frida Brolin.
Har koll på Eskilstuna
– Vi pratar ofta i telefon, har skrivna träningsprogram och så tittar jag till dem varje gång jag har vägarna förbi Eskilstuna. Så det har nog blivit runt en gång i månaden den senaste tiden.
Janne berättar också att han har förhållandevis bra kunskap om Eskilstunas friidrottsliv.
– Inte järnkoll men hyfsad insyn.
Han drar också paralleller mellan Umeås och Eskilstunas friidrott.
– Likheterna är många. Det finns ett antal lag och det är samma tjafs mellan klubbarna här som i Eskilstuna och precis som där finns det familjer som styr klubbar i Umeå.
Där lär Janne Bäck stanna åtminstone tills 2011 blir 2012.
Räknar med att stanna
Men frågan är vad som händer sedan.
– Jag räknar kallt med att verksamheten blir permanent vilket är målet hos alla inblandade aktörer:
– Liknande verksamheter är på väg in för skidsporten och orienteringen så Umeå blir något av en tankesmedja för elitidrottsutveckling med tanke på hur mycket kunskap som samlas här. Meningen är att vi så småningom också ska dela med oss av den kunskapen och alla erfarenheterna till klubbar runt om i landet.