Med åkermark ända in på knuten till det lilla huset strax utanför Sparreholm bor Ida Johansson. Hon uppskattar naturen, är ofta ute, men det är i köket hon kopplar av.
‒Flera dagar i veckan står jag i köket och bakar. Det har jag alltid gjort. Det var farmor som lärde mig att baka, vi bakade mest småkakor.
Nu är det oftast tårtor som gäller. När mellansonen Ludvig skulle döpas googlade Ida runt och upptäckte en helt ny värld – tårtornas rike. Ida lät sig inspireras och bakade själv sonens doptårtor.
‒Min kusin tyckte att tårtorna var så fina och ville att jag skulle göra till hennes dotter. Sedan har det bara löpt på.
Ida använder sig av facktermer som spackla och montera. Kundens önskemål kombineras med Idas idéer och oftast gör hon en skiss på papper. Förr målade hon mycket, akryl och akvarell, nu är det genom tårtorna hon får utlopp för sin kreativitet.
‒Ibland kan jag nästan inte sova på nätterna för jag tänker på tårtor, tårtor och tårtor. Hur ska jag kombinera ihop smakerna? Hur ska tårtan se ut?
‒Det är så fantastiskt kul att göra tårtor, och ju mer jag lär mig ju mer vill jag göra.
‒Ibland kan jag nästan inte sova på nätterna för jag tänker på tårtor, tårtor och tårtor.
Experimenten är många, nya smaker ska testas, lemoncurdmoussen blev Ida riktigt nöjd med. Och med "godisfluff" är det bara fantasin som sätter gränser.
‒Jag tycker inte om för sött, så använder jag godisfluff vill jag gärna kombinera det med något syrligare.
Idas erfarenhet säger att fluff på after eight med fördel kombineras med päronmousse, eller lakritsfluff med hallonmousse, och att fluff på marsmallows smakar som mjuklass.
Hon tar inga genvägar i sitt tårtskapande. Bottnar, vaniljkräm, och andra fyllningar – allt gör Ida från grunden.
‒Än så länge köper jag marsipanen färdig, men jag ska testa att göra den också själv.
Jag tycker inte om för sött, så använder jag godisfluff vill jag gärna kombinera det med något syrligare.
Enligt Ida har ett lyckat tårtbak flera steg.
I förväg: Tårtbotten som ska frysas in. Det är lättast att dela den halvfrusna sockerkaksbotten. Dekorationer i sockerpasta eller marsipan, det kan vara allt från blommor till legobitar och bokstäver.
Dag 1: Bottnarna penslas med sockervatten, saft eller o´boy beroende vilken smak tårtan ska ha. Bottnarna fylls, läggs ihop, plastas in och ställs en natt i kylskåp.
‒De ska safta ihop sig. Alla tårtor blir godast så.
Dag 2: Ida "spacklar" tårtan med grädde eller marängsmörkräm, och lägger på marsipan om det ska vara en täckt tårta. Spritsar eller dekorerar.
‒Att dekorera är det absolut roligaste. Jag kan hålla på i timmar.
Hittills är Ida självlärd genom egna erfarenheter och Youtube. Men hon har planer på att ta tårtintresset ett steg längre.
‒Jag vill bli konditor. Att sedan ha något eget vore drömmen, och helst i Sparreholm.