Ideell förening kan ha räddat Hosjön från övergödning

För nio år sedan startades Malmabygdens vattengrupp i syfte att rädda Hosjön i Malmköping från att bli övergödd. I dag, efter många turer, är två dammar anlagda för att samla upp fosfor innan den når sjön.

Hosjön.

Hosjön.

Foto:

Övrigt2018-11-20 06:03

– För oss som är uppväxta i bygden så är Hosjön en riktig pärla och under åren har det märkts att sjön blivit alltmer grumlig, säger Börje Johansson, en av medlemmarna i Malmabygdens vattengrupp, MVG.

För några år sedan togs tester i sjön som visade på stora mängder fosfor i vattnet. Höga halter av fosfor, som bland annat används som gödning i lantbruket, gör sjöar övergödda – vilket leder till algblomning och att sjöar växer igen.

– Vi kände att vi ville göra något åt sjön. När testresultaten kom trodde vi att det var en siffra för mycket i resultatet. Men det var det inte, säger Börje Johansson.

För att genomföra projektet har föreningen fått ekonomiskt bidrag från kommunen, Hosjö Open och länsstyrelsen. Kostnaden för dammarna landade på cirka 100 000 kronor.

Under måndagen mötte Börje Johansson och Thomas Mähl, två av sex medlemmar i vattengruppen, från MVG upp Jerry Persson, som jobbar på Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund för att kolla på arbetet. Jerry Persson har under hela processen fungerat som en bollplank, med sin expertis som vattenrådgivare på förbundet.

Dammarna som anlagts vid diken som leder till sjön är belägna i den västra delen av Hosjön intill riksväg 55. Här kommer gödningsmedel från åkrar och andra ämnen att stanna.

– Fosfor sitter i lerpartiklar. Eftersom lerpartiklarna är tyngre än vattnet kommer de hinna sjunka till botten i dammen och vattnet kan sedan fortsätta ut i sjön, säger Börje Johansson.

Resultatet av dammarna kommer att synas på både kort och lång sikt.

– Det är en långsiktig process. Men jag är övertygad om att vi även kommer att se en direkteffekt när vi tar prover i vår, säger Jerry Persson.

Med långsiktigt menar man att det tar lång tid att rena sjön från fosfor, men i och med dammarna kan sjön nu börja återhämta sig. Fosforn som nu stannar i dammarna kan sedan grävas upp och föras ut på åkrarna som gödsel igen.

– Det är ett kretslopp, säger Jerry Persson.

Fosforn kommer nu förhoppningsvis minska succesivt.

– Mycket av den gödning som vi ser i sjöarna i dag finns av historiska skäl. Bland annat genom att avlopp inte haft någon rening, i dag är det bättre på den punkten, säger Jerry Persson.

Vad betyder den här insatsen för Malmköping?

– Hosjön är en pärla och betyder mycket för turismen, campingen och Malmköpingsborna. Förhoppningsvis kan campingen behålla sina badgäster till följd av att badvattnet blir bättre också, säger Thomas Mähl.

– Ja, och så får ju Malmaborna en fin sjö att bada i också, säger Jerry Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!