"Idén kommer från Fogelstadkvinnorna"

Prat och högljutt skratt hörs ända ut på den gamla skolgården i Blacksta när nyanlända flickor och kvinnor förs samman för en två veckor lång utbildning i samhällsengagemang, rättigheter och politiskt deltagande.

Siham Omar, Natalia Castro, Nour Nayef och Maureen Castro uppskattar utbildningen i medborgarskap.

Siham Omar, Natalia Castro, Nour Nayef och Maureen Castro uppskattar utbildningen i medborgarskap.

Foto:

Övrigt2018-04-27 07:01

I den gamla skollokalen pågår ett livligt samtal om kvinnors samhällsengagemang. Kursdeltagarna, 20 nyanlända kvinnor och flickor från olika länder, har precis haft besök av kvinnliga politiker.

– Det är bra att vi får träffa både politiker och kvinnor från andra länder och diskutera hur man kan stärka kvinnors engagemang i samhället. Vi får viktig information om frihet, trygghet och våra rättigheter som kvinnor, säger Nur Elmi, 48 år, från Somalia.

Kursen, som hålls i Flens kommun för första gången och håller till i den gamla skolan i Blacksta, är ett samarbete mellan SFI, Prins Wilhelmgymnasiet och kommunen.

– Vi har tidigare haft kursen i Katrineholm, men det är första gången vi kombinerar gymnasieelever och kvinnor från SFI, det är spännande, säger Marie Celing, kursansvarig gymnasielärare.

Utbildningen inleds med en historisk genomgång av utvecklingen av kvinnors rättigheter och samhällsengagemang i Sverige. Ett centralt moment är den kvinnliga medborgarskolan i Fogelstad, Julita, som grundades år 1921 av fem kvinnor som ansåg att kvinnor behövde utbildas i medborgarskap. Det gamla utbildningscentret, som var aktivt fram till 50-talet, utgör nämligen basen i kursen.

– Idén till den här medborgarutbildningen kommer från Fogelstadkvinnorna som hade kurser i medborgarskap och tränade på att lära sig att leva i en demokrati och få sina röster hörda. Det handlar mycket om hur man kan skapa engagemang i en demokrati och vilka rättigheter man har, säger Marie Celing.

Det är bra att vi får lära oss hur man kan försvara sig och hur man kan engagera sig i samhället.

Rawaa Kadha

Under utbildningens gång får deltagarna besök av kvinnor från olika yrkesgrupper i samhället. De får också information från socialförvaltningen och kvinnojouren. Ett uppskattat moment är självförsvarskursen, som hålls under den sista veckan.

– Det är bra att vi får lära oss hur man kan försvara sig och hur man kan engagera sig i samhället, säger Rawaa Kadha, 31 år, som går på SFI.

Konstnären Maureen Söderman, 45 år, från Costa Rica, deltar med sin 17-åriga dotter Natalia Castro.

– Det är bra att kvinnor från olika länder träffar varandra och får information om vilka rättigheter man har. Det är viktigt att bilda opinion.

För 19-åriga Siham Omar är gemenskap viktigt.

– Kvinnor är starka och vi blir starkare tillsammans!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!