Företagaren Roger Pihl har grundat stiftelsen Maria Pihls Minne till minne av sin hustru Maria Pihl som avled i cancer 2015. Det var en märkbart rörd Roger Pihl som på EN17 berättade om stiftelsens bakgrund.
‒Maria blev bara 37 år gammal, men jag vill ära hennes minne och arbete med detta stipendium som är vikt för att lyfta kvinnor, företag eller styrelser med en eller annan koppling till Eskilstuna.
Stiftelsen ska årligen dela ut ett stipendium på 50000 kronor. Syftet med stipendiet är att lyfta unga kvinnor i företag och styrelser.
‒Här i kväll har vi en stipendiat som verkligen är en förebild för oss alla och en riktig hjälte, sa Roger Pihl.
Iliana Björling Lindeberg får enligt stiftelsens motivering stipendiet "för sitt inspirerande entreprenörskap och för sin vilja att ständigt utveckla och utvecklas."
Iliana Björling Lindeberg säger till Eskilstuna-Kuriren att hon tycker att det känns väldigt roligt att stiftelsen väljer att lyfta företagsamma förebilder för unga kvinnor.
‒Det är något jag saknade själv när jag växte upp och jag hoppas kunna ge tillbaka genom att dela med mig av mina erfarenheter.
Hon är uppvuxen i Eskilstuna tillsammans med sina föräldrar och två bröder. Hon har en kandidatexamen i statsvetenskap och har dessutom studerat företagande och ekonomi.
Iliana Björling Lindeberg har arbetat med ett Sida-projekt i Ryssland och med utsatta tjejer i Indien. I dag är hon delägare samt tillväxt- och expansionsansvarig för restaurangplattformen EatOut i Östafrika.
‒Med en restaurangguide online, Östafrikas första mattidning och en rad event så har vi fått fart på mat och dryckeskulturen i regionen. Snart lanserar vi vårt app där vi ger restaurangbesökare rabatt när dem betalar genom appen istället för med kontanter.
Iliana Björling Lindeberg har vid sidan av sitt arbete med EatOut även varit med och utbildat 12000 ugandiska ungdomar i att starta eget.
‒Tidigare i min karriär har jag jobbat som business coach med fokus på startups och tidig expansion. Detta bland annat genom Global Business Labs, Handelshögskolans accelerator för startups i Botswana, Namibia och Uganda där jag var Country Manager innan jag startade eget.
Du har beskrivit dig själv som en "möjlighetsjunkie" - vad innebär det?
‒Jag har en tendens att se utmaningar som möjligheter. Många andra hade nog sett företagande i Uganda som en utmaning medan jag ser en möjlighet som inte går att missa. Att se och skapa möjligheter har de senaste åren blivit motorn i allt jag tar mig för. Jag sniffar fram möjligheter från en mils avstånd och ser till att skapa möjligheter där det tillsynes inte finns. Det har tagit mig dit jag är idag.